mrożone brukselki

łatwe i szybkie zamrażanie w domu! Brukselkę według tego przepisu można zamrozić dosłownie w ciągu godziny, w tym przed przygotowaniem żywności i gotowaniem. Jest wygodny w przechowywaniu i można go łatwo używać w razie potrzeby, dodając do różnych potraw.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 63 % 5 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić brukselkę? Zmierz żądane składniki zgodnie z listą. Przygotuj kapustę. Aby to zrobić, usuń z niego górne liście,umyj, odetnij pnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść duży garnek na kuchence, wlej do niego wodę i zagotuj. Sól wodę, zanurz w niej plasterki cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W częściach dodaj przygotowane brukselki do wrzącej wody i gotuj przez około pięć minut po ugotowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż gotową kapustę na sicie i zanurz w lodowatej wodzie (po prostu trzymałem ją pod zimną bieżącą wodą). Pozwól, aby nadmiar wody spłynął.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś kapustę na serwetki lub ręcznik kuchenny i wysusz tak bardzo, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz ułóż kapustę w jednej warstwie na czymś w rodzaju tacy lub blachy do pieczenia. Włóż do zamrażarki i zamroź do twardości. Możesz zostawić na noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz mrożone brukselki w torbie lub plastikowym pojemniku i przechowuj w zamrażarce. Przed gotowaniem taka kapusta nie wymaga rozmrażania-można ją natychmiast dodać do dowolnych potraw. Na przykład w zupie, gorący drugi. Jeśli chcesz zrobić z niego sałatkę, to tak, musisz ją rozmrozić.

w naszej rodzinie zwyczajowo zbiera się wszystko, co jest możliwe na zimę. Dość często przygotowujemy mrożone brukselki.

co można zrobić z brukselką mrożoną? Oprócz wspomnianej powyżej zupy taką kapustę można dodać do absolutnie każdego dania. Na przykład w porannym omlecie jajecznym, w zapiekance, w cieście lub pasztecikach. Można go włożyć do smażenia na gulasz warzywny i mięsny, zrobić z niego ciepłą sałatkę.

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy