makaron z owocami morza w sosie śmietanowym

bardzo smaczne, bardzo szybkie, bardzo proste, na obiad dla rodziny! Makaron z owocami morza w kremowym sosie to szybka i pyszna włoska kolacja o jakości restauracyjnej w domu. Każdy początkujący może go ugotować, wszystko jest takie proste. Podawaj makaron z białym winem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
70 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z owocami morza w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kilka rodzajów owoców morza osobno lub użyć gotowego koktajlu morskiego. Mam krewetki i małże. Pożądane jest, aby śmietana miała temperaturę pokojową. Weź pastę z pszenicy durum, gotuje się mniej niż inne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mrożone owoce morza rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Owoce morza należy rozmrażać stopniowo, bez nagłych zmian temperatury, aby nie straciły smaku. Opłucz owoce morza pod zimną wodą, wrzuć na sito lub durszlak, aby szkło woda. Dobrze osusz owoce morza, aby maksymalnie usunąć z nich nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz krewetki z głowy i skorupy. Wykonaj małe nacięcie wzdłuż ciała krewetki na górze, aby usunąć żyłę jelitową. W razie potrzeby ponownie opłucz krewetki i dobrze osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Makaron należy gotować w dużej ilości wody, aby się nie sklejał, więc weź garnek o odpowiedniej objętości. Ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente, czyli lekko niedogotowany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć makaron do durszlaka, aby szkło woda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sos z owocami morza można przygotować równolegle z makaronem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni lekko podgrzej oliwę i masło. Następnie czosnek na umiarkowanym ogniu przez 1 minutę, aby olej był pachnący. Usuń czosnek z patelni. Możesz go wyrzucić, już go nie potrzebujemy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść owoce morza na patelni. Smaż je na umiarkowanym ogniu, obracając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się zarumienią. Owoce morza nie powinny mieć nadmiaru wilgoci. W przeciwnym razie będą najpierw duszone, a następnie smażone, co wydłuży czas gotowania. I nie można na to pozwolić, ponieważ delikatne mięso morskich przysmaków stanie się szorstkie i twarde.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę na patelnię, dodaj ciepło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pachnące zioła, trochę soli. Możesz dodać czarny mielony pieprz. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na małym ogniu dusić sos przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Mam duże krewetki i małże. Jeśli masz mniejsze owoce morza, wystarczy dusić sos przez 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel ser na drobnej tarce. Wlej trochę sera do podania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj starty ser do sosu, wymieszaj. Ser nada sosowi bardziej lepką konsystencję i sprawi, że smak będzie bogatszy. Dodając sól do sosu, weź pod uwagę słoność sera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Potnij sos na małym ogniu, aby ser się stopił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść gotowy makaron na patelni do sosu, wymieszaj. Podgrzej makaron z sosem przez 1 minutę i podawaj natychmiast.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania posyp makaron pozostałym serem i posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

makaron najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu. Po schłodzeniu sos zgęstnieje, a danie będzie już miało niezbyt delikatny smak.

kieliszek białego wina dobrze uzupełni makaron. To wino doskonale wydobywa smak morskich przysmaków.

zwiększyłabym trochę śmietanę, żeby sos był większy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jak gotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy