skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z owocami morza w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kilka rodzajów owoców morza osobno lub użyć gotowego koktajlu morskiego. Mam krewetki i małże. Pożądane jest, aby śmietana miała temperaturę pokojową. Weź pastę z pszenicy durum, gotuje się mniej niż inne.
Krok 2:
Mrożone owoce morza rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Owoce morza należy rozmrażać stopniowo, bez nagłych zmian temperatury, aby nie straciły smaku. Opłucz owoce morza pod zimną wodą, wrzuć na sito lub durszlak, aby szkło woda. Dobrze osusz owoce morza, aby maksymalnie usunąć z nich nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Obierz krewetki z głowy i skorupy. Wykonaj małe nacięcie wzdłuż ciała krewetki na górze, aby usunąć żyłę jelitową. W razie potrzeby ponownie opłucz krewetki i dobrze osusz.
Krok 4:
Makaron należy gotować w dużej ilości wody, aby się nie sklejał, więc weź garnek o odpowiedniej objętości. Ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente, czyli lekko niedogotowany.
Krok 5:
Wrzuć makaron do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 6:
Sos z owocami morza można przygotować równolegle z makaronem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni lekko podgrzej oliwę i masło. Następnie czosnek na umiarkowanym ogniu przez 1 minutę, aby olej był pachnący. Usuń czosnek z patelni. Możesz go wyrzucić, już go nie potrzebujemy.
Krok 7:
Umieść owoce morza na patelni. Smaż je na umiarkowanym ogniu, obracając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się zarumienią. Owoce morza nie powinny mieć nadmiaru wilgoci. W przeciwnym razie będą najpierw duszone, a następnie smażone, co wydłuży czas gotowania. I nie można na to pozwolić, ponieważ delikatne mięso morskich przysmaków stanie się szorstkie i twarde.
Krok 8:
Wlej śmietanę na patelnię, dodaj ciepło.
Krok 9:
Dodaj pachnące zioła, trochę soli. Możesz dodać czarny mielony pieprz. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień.
Krok 10:
Na małym ogniu dusić sos przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Mam duże krewetki i małże. Jeśli masz mniejsze owoce morza, wystarczy dusić sos przez 2-3 minuty.
Krok 11:
Zmiel ser na drobnej tarce. Wlej trochę sera do podania.
Krok 12:
Dodaj starty ser do sosu, wymieszaj. Ser nada sosowi bardziej lepką konsystencję i sprawi, że smak będzie bogatszy. Dodając sól do sosu, weź pod uwagę słoność sera.
Krok 13:
Potnij sos na małym ogniu, aby ser się stopił.
Krok 14:
Umieść gotowy makaron na patelni do sosu, wymieszaj. Podgrzej makaron z sosem przez 1 minutę i podawaj natychmiast.
Krok 15:
Podczas serwowania posyp makaron pozostałym serem i posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
makaron najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu. Po schłodzeniu sos zgęstnieje, a danie będzie już miało niezbyt delikatny smak.
kieliszek białego wina dobrze uzupełni makaron. To wino doskonale wydobywa smak morskich przysmaków.
zwiększyłabym trochę śmietanę, żeby sos był większy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g