skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Moskiewską? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Wstępnie ugotuj marchewki, ziemniaki w mundurkach i jajka. gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i całkowicie ostudź w zimnej wodzie. Umyj ziemniaki i marchewki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, aż będzie miękki. Następnie spuść wodę i ostudź warzywa. Spuść płyn z groszku.
Krok 2:
Obierz schłodzone jajka. Usuń skórkę z marchwi i ziemniaków. Wygodnie jest to zrobić ostrym nożem, po prostu go zeskrobując.
Krok 3:
Pokrój kiełbasę w drobną kostkę i przenieś do wygodnej miski, w której ugotujesz sałatkę.
Krok 4:
Dodaj groszek w puszkach do kiełbasy.
Krok 5:
Posiekaj obraną marchewkę, podobnie jak kiełbasę, w drobną kostkę i dodaj do sałatki.
Krok 6:
Dodaj posiekane gotowane jajka.
Krok 7:
Następnie posiekaj gotowane ziemniaki. Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Możesz dodać trochę przyprawy do gotowej sałatki, aby uzyskać ostry smak. Ale to już do woli!
Krok 9:
Gotową sałatkę schłodź trochę w lodówce. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w pojedynczych porcjach. Smacznego!
nie ma ścisłych zasad dotyczących proporcji tej sałatki. Ilość można zmienić w dowolnym kierunku. Zamiast marynowanych ogórków można dodać świeże, zamiast wędzonej kiełbasy dodać szynkę.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g