Sałatka Moskiewska klasyczna z wędzoną kiełbasą

pyszna sałatka na wakacje i każdego dnia! Gotowanie jest proste! Klasyczna sałatka Moskiewska z wędzoną kiełbasą jest dobra nie tylko na święta, ale także na każdy dzień. Możesz zrobić półfabrykat na sałatkę przez kilka dni i przechowywać w lodówce i doprawić porcjami tuż przed podaniem. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 32 % 7 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Moskiewską? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Wstępnie ugotuj marchewki, ziemniaki w mundurkach i jajka. gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i całkowicie ostudź w zimnej wodzie. Umyj ziemniaki i marchewki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, aż będzie miękki. Następnie spuść wodę i ostudź warzywa. Spuść płyn z groszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz schłodzone jajka. Usuń skórkę z marchwi i ziemniaków. Wygodnie jest to zrobić ostrym nożem, po prostu go zeskrobując.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kiełbasę w drobną kostkę i przenieś do wygodnej miski, w której ugotujesz sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj groszek w puszkach do kiełbasy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj obraną marchewkę, podobnie jak kiełbasę, w drobną kostkę i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane gotowane jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posiekaj gotowane ziemniaki. Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz dodać trochę przyprawy do gotowej sałatki, aby uzyskać ostry smak. Ale to już do woli!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową sałatkę schłodź trochę w lodówce. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w pojedynczych porcjach. Smacznego!

nie ma ścisłych zasad dotyczących proporcji tej sałatki. Ilość można zmienić w dowolnym kierunku. Zamiast marynowanych ogórków można dodać świeże, zamiast wędzonej kiełbasy dodać szynkę.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy