Klasyczny pilaw z wieprzowiną w kotle na kuchence

pyszne, pachnące, z prostych produktów, na obiad! Klasyczny pilaw z wieprzowiną z pewnością spodoba się tym, którzy kochają kuchnię orientalną, ale z jakiegoś powodu nie jedzą jagnięciny. Przygotowuje się go w kotle na kuchence, zestaw produktów jest najbardziej zwyczajny, a proces gotowania jest prosty i zrozumiały.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 59 % 26 g
228 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z wieprzowiną w kotle na kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. W razie potrzeby rozmrozić mięso z wyprzedzeniem, najlepiej przez noc, na dolnej półce lodówki. Obierz cebulę. Umyj marchewki i cebulę, osusz. Usuń skórkę z marchwi. Możesz wybrać dowolny ryż według własnego gustu. Mam to zwykłe, okrągłe. Opłucz go w kilku wodach, spuść nadmiar płynu. Usuń górną warstwę łuski z całej główki czosnku. Umyj czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj zirvak-bazę mięsną pilawu. Jak zrobić zirvak? Oczyść wieprzowinę z folii i żył, opłucz i osusz. Tłuszcz wieprzowy (odetnij go z mięsa) pokrój na małe kawałki. Podgrzej kocioł na dużym ogniu, włóż tam kawałki tłuszczu wieprzowego. Podgrzej średnio i mieszając rozpuść je, aż utworzą się skwarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia tłuszczu pokrój wieprzowinę na kawałki o pożądanej wielkości, średnie lub mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie. Aby zapobiec łzawieniu oczu, opłucz nóż wodą z kranu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki na duże kostki. Nie radzę pocierać marchewki, klasyczny pilaw jest przygotowywany z posiekaną marchewką. Marchewki, starte na tarce, rozprzestrzeniają się podczas gotowania, podczas gdy pokrojone w kostkę zachowają swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tymczasem tłuszcz zdążył się już stopić. Możesz usunąć skwarki, pozostawiając tylko stopiony tłuszcz. Możesz je zostawić, tak jak ja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś posiekaną cebulę do kotła i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewkę do cebuli. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż warzywa razem przez około 7-10 minut. Na tym etapie możesz zmniejszyć ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj wieprzowinę do warzyw, wymieszaj i smaż całą masę przez około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zirę do mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby Zira lepiej ujawniła swój zapach, wetrzyj go między palce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posolić mięso z warzywami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij zirvak wodą, aby całkowicie przykryła mięso warzywami. Doprowadź wodę do wrzenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie zmniejsz ogień i gotuj zirvak na najniższym ogniu przez 40 minut, przykrywając kocioł pokrywką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pachnący zirvak jest gotowy!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj wcześniej umyty ryż do kotła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie napełnij zawartość kotła wodą, aby nie zmyła warstwy ryżu. Wlewam wodę do ściany. Woda powinna być wyższa niż poziom ryżu o 1 palec. Utop wcześniej przygotowaną i nie obraną główkę czosnku w ryżu. Ważne!!! Nie mieszaj ryżu z mięsem!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pilaw doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, szczelnie przykryć i nie otwierać przez co najmniej 30 minut. Następnie upewnij się, że cała woda została wchłonięta, a ryż stał się miękki. Gotowy pilaw odstaw na 10-15 minut pod pokrywką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zdejmij pokrywkę i dopiero teraz wymieszaj pilaw. Teraz Można go układać na talerzach i podawać.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Klasyczny pilaw z wieprzowiną w kotle jest gotowy, smacznego!

pilaw Zwykle gotuję w weekend, kiedy cała moja dalsza rodzina jest w komplecie i to jest nasz ulubiony przepis. Spróbuj I ty!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed krojeniem.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy