skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z wieprzowiną w kotle na kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. W razie potrzeby rozmrozić mięso z wyprzedzeniem, najlepiej przez noc, na dolnej półce lodówki. Obierz cebulę. Umyj marchewki i cebulę, osusz. Usuń skórkę z marchwi. Możesz wybrać dowolny ryż według własnego gustu. Mam to zwykłe, okrągłe. Opłucz go w kilku wodach, spuść nadmiar płynu. Usuń górną warstwę łuski z całej główki czosnku. Umyj czosnek.
Krok 2:
Najpierw przygotuj zirvak-bazę mięsną pilawu. Jak zrobić zirvak? Oczyść wieprzowinę z folii i żył, opłucz i osusz. Tłuszcz wieprzowy (odetnij go z mięsa) pokrój na małe kawałki. Podgrzej kocioł na dużym ogniu, włóż tam kawałki tłuszczu wieprzowego. Podgrzej średnio i mieszając rozpuść je, aż utworzą się skwarki.
Krok 3:
Podczas smażenia tłuszczu pokrój wieprzowinę na kawałki o pożądanej wielkości, średnie lub mniejsze.
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie. Aby zapobiec łzawieniu oczu, opłucz nóż wodą z kranu.
Krok 5:
Pokrój marchewki na duże kostki. Nie radzę pocierać marchewki, klasyczny pilaw jest przygotowywany z posiekaną marchewką. Marchewki, starte na tarce, rozprzestrzeniają się podczas gotowania, podczas gdy pokrojone w kostkę zachowają swój kształt.
Krok 6:
Tymczasem tłuszcz zdążył się już stopić. Możesz usunąć skwarki, pozostawiając tylko stopiony tłuszcz. Możesz je zostawić, tak jak ja.
Krok 7:
Przenieś posiekaną cebulę do kotła i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając.
Krok 8:
Dodaj marchewkę do cebuli. Wymieszać.
Krok 9:
Smaż warzywa razem przez około 7-10 minut. Na tym etapie możesz zmniejszyć ogień.
Krok 10:
Dodaj wieprzowinę do warzyw, wymieszaj i smaż całą masę przez około 10 minut.
Krok 11:
Dodaj zirę do mięsa.
Krok 12:
Aby Zira lepiej ujawniła swój zapach, wetrzyj go między palce.
Krok 13:
Posolić mięso z warzywami.
Krok 14:
Napełnij zirvak wodą, aby całkowicie przykryła mięso warzywami. Doprowadź wodę do wrzenia.
Krok 15:
Następnie zmniejsz ogień i gotuj zirvak na najniższym ogniu przez 40 minut, przykrywając kocioł pokrywką.
Krok 16:
Pachnący zirvak jest gotowy!
Krok 17:
Dodaj wcześniej umyty ryż do kotła.
Krok 18:
Delikatnie napełnij zawartość kotła wodą, aby nie zmyła warstwy ryżu. Wlewam wodę do ściany. Woda powinna być wyższa niż poziom ryżu o 1 palec. Utop wcześniej przygotowaną i nie obraną główkę czosnku w ryżu. Ważne!!! Nie mieszaj ryżu z mięsem!
Krok 19:
Pilaw doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, szczelnie przykryć i nie otwierać przez co najmniej 30 minut. Następnie upewnij się, że cała woda została wchłonięta, a ryż stał się miękki. Gotowy pilaw odstaw na 10-15 minut pod pokrywką.
Krok 20:
Zdejmij pokrywkę i dopiero teraz wymieszaj pilaw. Teraz Można go układać na talerzach i podawać.
Krok 21:
Klasyczny pilaw z wieprzowiną w kotle jest gotowy, smacznego!
pilaw Zwykle gotuję w weekend, kiedy cała moja dalsza rodzina jest w komplecie i to jest nasz ulubiony przepis. Spróbuj I ty!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed krojeniem.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g