pierogi z serem

fantazyjne nadzienie do ulubionego dania - czas na gotowanie! Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować pierogów z serem, koniecznie spróbuj! Posłuszne ciasto parzone i delikatne nadzienie serowe. Proces rzeźbienia jest po prostu wspaniały, a ich przyjemność jest jeszcze większa! Ze śmietaną, z masłem-pyszne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 52 % 23 g
237 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z serem? Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Olej roślinny działa lepiej bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2,5 szklanki mąki przesiej do szerokiej, przestronnej miski z wysokimi bokami. Dlaczego właśnie w taką? Wygodnie będzie w nim zagnieść ciasto. Ponadto mąka nie rozleje się na stół podczas przesiewania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do przesianej mąki, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny, aby ciasto było bardziej elastyczne. Lekko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wlej wrzącą wodę do mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybko wymieszaj łyżką. Pozostaw ciasto na stole do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto jest ciepłe, dodaj jajko do ciasta. Najpierw wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozpocznij ugniatanie rękami, w razie potrzeby dodając pozostałą mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto będzie nadal bardzo miękkie i lepkie. Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i kontynuuj ugniatanie. W razie potrzeby posyp stół mąką. Pamiętaj, że mąka może wymagać więcej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. W tym czasie gluten w mące rozpadnie się, a ciasto stanie się giętkie i elastyczne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy ciasto & quot; odpoczywa", zrób nadzienie. Dla niej weź miękki ser, taki jak Adyghe, suluguni. Lepiej, jeśli ser nie jest zbyt słony. Jako zioła użyłem pietruszki, odpowiedni jest również koperek lub zielona cebula.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser lub zetrzyj widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj żółtko i posiekane warzywa do sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypoczęte ciasto podziel na 2 części. Zawiń jedną z powrotem w folię, aby nie wyschła. Rozwałkuj drugą warstwę na stole posypanym mąką. Ciasto jest bardzo miękkie, łatwe do rozwałkowania.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą okrągłego wycięcia o pożądanej średnicy Wytnij puste miejsca na pierogi z ciasta. Możesz pokroić ciasto w inny sposób. Podziel go na części, zwiń każdą część w kiełbasę, którą pokrój na kawałki. Następnie zwiń każdy kawałek w kółko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na krążku ciasta ułóż nadzienie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połącz krawędzie pierogów i dobrze ściśnij.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Możesz uszczypnąć, aby pierogi wyglądały piękniej. Ponadto dodatkowo mocuje krawędzie ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż zrobione pierogi na posypanej mąką powierzchni.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Jak gotować pierogi? Zagotuj wodę w rondlu o odpowiedniej objętości. Woda powinna być wystarczająca, aby pierogi unosiły się swobodnie podczas gotowania, nie sklejając się ze sobą. Sól wodę, opuść pierogi, wymieszaj. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje. W tym czasie warto również wymieszać pierogi, aby nie przykleiły się do dna patelni.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotuj pierogi z umiarkowanym gotowaniem. Czas gotowania zależy od ich wielkości, średnio 10-12 minut od momentu wrzenia. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pierogi podawaj z masłem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

z tej objętości ciasta i nadzienia dostałem 48 pierogów.

bardzo podobało mi się ciasto parzone, elastyczne, łatwe do rozwałkowania i rzeźbienia. Pierogi okazały się bardzo smaczne.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy