pomidory we własnym soku polizasz palce na zimę

niezawodny sposób przygotowania. Pomidory - polizasz palce! Metoda gotowania nie jest skomplikowana. Pomidory w puszkach we własnym soku są pyszne i wygodne, ponieważ można je podawać jako przystawkę, a pomidory i sok można również stosować do sosów i tostów. Możesz podawać do wszystkich potraw. Doskonały produkt do uzupełnienia organizmu w sezonie zimowym.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory we własnym soku polizasz palce? Do tego przepisu potrzebne będą dojrzałe pomidory, cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory dobrze opłucz pod bieżącą wodą i posortuj na małe i duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wcześniej dobrze spłucz i wypłucz słoiki, wysusz je i pamiętaj o sterylizacji. I lepiej gotować pokrywki przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku soku pokrój pomidory o dużych rozmiarach na kawałki do wyciskania. Ponieważ pomidory mają różną średnicę i dlatego w słoikach mieści się różna objętość pomidora. Dlatego, ile wagi pomidor pójdzie na obrabiany przedmiot, jest zawsze w przybliżeniu. Czasami musisz zrobić dodatkową partię soku, aby całkowicie napełnił słoiki lub możesz po prostu dodać wrzącą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przepuść pomidory przez sokowirówkę. Ustaw regulator tak, aby oznaczał konsystencję, której potrzebujesz soku. Możesz wypełnić pomidory gęstym i płynnym sokiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść sok na ogniu. Dodaj sól około 2 łyżki. L na 10 litrów soku i cukier do smaku, około 3-4 łyżki. L gotować, aż duża piana zniknie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pomidory w słoikach. Pomidory zmieszczą się w dużych słoikach, a małe zmieszczą się w litrach. Wygodniej jest je brać i jeść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby do półfabrykatów można dodać świeży koperek, czosnek i paprykę. Sok okaże się bardziej aromatyczny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli robisz dużą partię sok można gotować w emaliowanym wiadrze lub dużym rondlu. Umieść słoik na stojaku i zalej wrzącym sokiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść słoik w pojemniku odpowiednim do pasteryzacji, połóż podszewkę z tkaniny na dnie i gotuj, duży słoik przez 20 minut. A małe słoiki wystarczą na 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mocno zakorkuj pokrywki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść gotowe słoiki pokrywkami na grubej macie i zawiń w Kratę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mamy niesamowicie pyszne pomidory! Zimą uczta jest po prostu Lizana palcami. Gotowane w ten sposób pomidory zachowują integralność i przypominają smak świeżych warzyw.

najbardziej niezawodny sposób na przygotowanie pomidora na zimę we własnym soku. Świetnie stoją przez całą zimę aż do lata.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy