skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory we własnym soku polizasz palce? Do tego przepisu potrzebne będą dojrzałe pomidory, cukier i sól.
Krok 2:
Pomidory dobrze opłucz pod bieżącą wodą i posortuj na małe i duże.
Krok 3:
Wcześniej dobrze spłucz i wypłucz słoiki, wysusz je i pamiętaj o sterylizacji. I lepiej gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 4:
W przypadku soku pokrój pomidory o dużych rozmiarach na kawałki do wyciskania. Ponieważ pomidory mają różną średnicę i dlatego w słoikach mieści się różna objętość pomidora. Dlatego, ile wagi pomidor pójdzie na obrabiany przedmiot, jest zawsze w przybliżeniu. Czasami musisz zrobić dodatkową partię soku, aby całkowicie napełnił słoiki lub możesz po prostu dodać wrzącą wodę.
Krok 5:
Przepuść pomidory przez sokowirówkę. Ustaw regulator tak, aby oznaczał konsystencję, której potrzebujesz soku. Możesz wypełnić pomidory gęstym i płynnym sokiem.
Krok 6:
Umieść sok na ogniu. Dodaj sól około 2 łyżki. L na 10 litrów soku i cukier do smaku, około 3-4 łyżki. L gotować, aż duża piana zniknie.
Krok 7:
Ułóż pomidory w słoikach. Pomidory zmieszczą się w dużych słoikach, a małe zmieszczą się w litrach. Wygodniej jest je brać i jeść.
Krok 8:
W razie potrzeby do półfabrykatów można dodać świeży koperek, czosnek i paprykę. Sok okaże się bardziej aromatyczny.
Krok 9:
Jeśli robisz dużą partię sok można gotować w emaliowanym wiadrze lub dużym rondlu. Umieść słoik na stojaku i zalej wrzącym sokiem.
Krok 10:
Umieść słoik w pojemniku odpowiednim do pasteryzacji, połóż podszewkę z tkaniny na dnie i gotuj, duży słoik przez 20 minut. A małe słoiki wystarczą na 15 minut.
Krok 11:
Mocno zakorkuj pokrywki.
Krok 12:
Umieść gotowe słoiki pokrywkami na grubej macie i zawiń w Kratę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 13:
Mamy niesamowicie pyszne pomidory! Zimą uczta jest po prostu Lizana palcami. Gotowane w ten sposób pomidory zachowują integralność i przypominają smak świeżych warzyw.
najbardziej niezawodny sposób na przygotowanie pomidora na zimę we własnym soku. Świetnie stoją przez całą zimę aż do lata.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g