rolka tempura w domu sushi

kolorowe, jasne, smaczne, apetyczne, na romantyczną kolację. Rolki tempura to rodzaj sushi i wspaniała opcja na lekką przekąskę! Nadzienie według własnych upodobań można wykonać, dodając na przykład awokado lub krewetki. Do panierowania użyj bułki tartej lub płatków kukurydzianych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 40 % 23 g
węglowodany 46 % 26 g
336 kcal
IG: 8 / 69 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rolki tempury w domu? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Do nadzienia weź lekko solonego łososia, łososia lub różowego łososia. Awokado będzie bardzo skuteczne ze wszystkimi produktami, więc używaj go również, jeśli to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ocet ryżowy do małego głębokiego pojemnika, dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz ryż w czystej zimnej wodzie. Wyślij go do rondla, zalej wodą, Posol do smaku i gotuj do całkowitego ugotowania przez 12-15 minut. Wlej ocet do gotowego ryżu, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby ryż ostygł.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na płaskiej powierzchni rozłóż matę do formowania rolek. Ułóż arkusz nori gładką powierzchnią skierowaną w dół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż gotowany ryż równą, niezbyt grubą warstwą, nie sięgając do jednej krawędzi nori o 2 centymetry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na ryżu ułóż ser śmietankowy, kawałki czerwonej ryby i ogórek, wstępnie pokrojony w cienkie paski. Nori, gdzie nie ma ryżu, posmaruj palcami zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie zacznij zwijać matę od dołu do góry, jak na zdjęciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj bułkę, staraj się, aby była jak najmocniejsza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajko trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie. Wlej go na płaski talerz. Wlej bułkę tartą do innego talerza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój rolkę na pół, więc wygodniej będzie ją dalej smażyć. Najpierw zwiń bułkę w masę jajeczną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie w bułce tartej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Wyślij bułki do smażenia. Gotuj, obracając, aż ze wszystkich stron pojawi się złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dopóki bułki nie ostygną, pokrój je na porcje i natychmiast podawaj.

Zaproponuj sos sojowy, marynowany imbir i wasabi do gorących bułek.  

rolki Tempura to idealna opcja na romantyczną, lekką kolację dla dwojga.

smacznego! 

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy