skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos holenderski w domu? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Im lepsze ghee, tym smaczniejszy będzie sos. Lepiej oczywiście zrobić to sam i wcześniej.
Krok 2:
Zmiażdż biały pieprz nożem, przełóż na patelnię, zalej octem z białego wina i wodą. Umieść rondel na kuchence i zagotuj mieszaninę o jedną trzecią. Na końcu powinna być 1 łyżka płynu. Odcedź powstałą mieszaninę i pozwól jej ostygnąć.
Krok 3:
Wbij surowe żółtka do miski. Wlej mieszaninę octu do miski na żółtka, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
Umieść miskę żółtek w łaźni wodnej. Zagotuj żółtka na małym ogniu, ciągle mieszając mieszaninę trzepaczką. Po 10 minutach powinieneś mieć gęsty sos. Ważne jest, aby nie przegrzewać żółtek , aby się nie zsiadły-uważaj na to!
Krok 5:
Wyjmij SOS jajeczny z łaźni wodnej i ciągle ubijając wlej do niego rozgrzane ghee. Najpierw dodaj olej kroplami, a następnie wlej cienką strużkę. Na samym końcu dopraw sos holenderski sokiem z cytryny i solą. Posmakuj go, a jeśli wydaje ci się, że czegoś brakuje, zgłoś się.
Krok 6:
Podawaj sos holenderski na ciepło. Smacznego!
w tym przepisie ocet winny można zastąpić białym winem stołowym, wytrawnym lub półwytrawnym. W rzeczywistości oryginalny przepis wykorzystuje to. Pomimo swojej nazwy sos holenderski to klasyczny francuski sos, który zwykle podaje się z jajkami Benedykta, gotowanymi, warzywami, rybami. Na przyszłość zwykle nie jest przygotowywany, ponieważ podczas przechowywania może być pokryty folią o niezbyt estetycznym wyglądzie. Oznacza to, że radzę zjeść ten sos natychmiast po ugotowaniu. Ale biorąc pod uwagę, jak pyszny jest, myślę, że nie pozostanie na stole po obiedzie lub kolacji. (:
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g