sos holenderski-holenderski

słynny, klasyczny, bardzo Francuski! Sos holenderski lub Holenderski to bardzo delikatny i lekki sos francuskiej kuchni narodowej. Podaje się go tylko świeżo ugotowanego. Doskonale komponuje się z dowolnymi warzywami, jajkami, białym mięsem lub rybami.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 95 % 63 g
węglowodany 0 % 0 g
578 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos holenderski w domu? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Im lepsze ghee, tym smaczniejszy będzie sos. Lepiej oczywiście zrobić to sam i wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż biały pieprz nożem, przełóż na patelnię, zalej octem z białego wina i wodą. Umieść rondel na kuchence i zagotuj mieszaninę o jedną trzecią. Na końcu powinna być 1 łyżka płynu. Odcedź powstałą mieszaninę i pozwól jej ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij surowe żółtka do miski. Wlej mieszaninę octu do miski na żółtka, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść miskę żółtek w łaźni wodnej. Zagotuj żółtka na małym ogniu, ciągle mieszając mieszaninę trzepaczką. Po 10 minutach powinieneś mieć gęsty sos. Ważne jest, aby nie przegrzewać żółtek , aby się nie zsiadły-uważaj na to!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij SOS jajeczny z łaźni wodnej i ciągle ubijając wlej do niego rozgrzane ghee. Najpierw dodaj olej kroplami, a następnie wlej cienką strużkę. Na samym końcu dopraw sos holenderski sokiem z cytryny i solą. Posmakuj go, a jeśli wydaje ci się, że czegoś brakuje, zgłoś się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj sos holenderski na ciepło. Smacznego!

w tym przepisie ocet winny można zastąpić białym winem stołowym, wytrawnym lub półwytrawnym. W rzeczywistości oryginalny przepis wykorzystuje to. Pomimo swojej nazwy sos holenderski to klasyczny francuski sos, który zwykle podaje się z jajkami Benedykta, gotowanymi, warzywami, rybami. Na przyszłość zwykle nie jest przygotowywany, ponieważ podczas przechowywania może być pokryty folią o niezbyt estetycznym wyglądzie. Oznacza to, że radzę zjeść ten sos natychmiast po ugotowaniu. Ale biorąc pod uwagę, jak pyszny jest, myślę, że nie pozostanie na stole po obiedzie lub kolacji. (:

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy