Sałatka Anastazja z koreańską marchewką

spodoba się dorosłym i dzieciom: pyszne, obfite, jasne! Sałatkę Anastasia z koreańską marchewką można nazwać harmonijną i pyszną zimną przekąską. Szynka i kurczak sprawiają, że jest sycąca, koreańska marchewka dodaje ostrzy, kapusta pekińska - świeżości, a naleśnik jajeczny - różnorodności!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
164 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Anastasia z koreańską marchewką? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie sałatki zacznij od naleśnika jajecznego. Lepiej przesiej mąkę przez sito. Jajka potrzebują dużych wybranych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajka, przesianą mąkę, wodę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli nie można było uniknąć grudek, przetrzyj mieszaninę przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlać mieszaninę jajek i smażyć naleśnik pod przykryciem z obu stron, aż będzie miękki. Im mniejsza średnica patelni, tym naleśnik będzie grubszy, co oznacza dłuższe pieczenie. Lepiej gotować na patelni o dużej średnicy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowy naleśnik na talerz i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokrój w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj składniki na bazę sałatkową. Możesz wziąć koreańskie marchewki w sklepie lub ugotować je samodzielnie. Filet z kurczaka można zastąpić udkiem z kurczaka, ale należy pamiętać, że zawartość kalorii w sałatce ulegnie zmianie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wstępnie ugotuj filet z kurczaka w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź i pokrój na małe kawałki lub rozłóż ręce na włóknach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój szynkę w paski. Weź szynkę, którą lubisz do smaku. Szynkę można zastąpić wędzoną szyjką wieprzową, szynką lub carbonadą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską. Kapustę pekińską można zastąpić kapustą włoską.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Orzechy włoskie kalcynuj na suchej patelni przez 2 minuty i posiekaj nożem. W razie potrzeby możesz zmielić orzechy w blenderze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce połącz filet z kurczaka, szynkę, kapustę pekińską, koreańską marchewkę i pokrojony naleśnik jajeczny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dopraw sałatkę majonezem i delikatnie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotową sałatkę na talerz i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy