Likier wiśniowy w domu

Przyjemny deserowy napój alkoholowy o smaku wiśniowym! Likier wiśniowy to naturalny napój alkoholowy o cudownym smaku i pięknym rubinowym kolorze, który jest dość prosty i szybki do przygotowania w domu i który zajmie należne mu miejsce na każdym świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
162 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Likier różni się od innych alkoholi tym, że jest słodszy i jest przygotowywany na bazie jagód lub owoców z dodatkiem cukru. Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie likieru wiśniowego, rozważ jeden z prostych i szybkich sposobów. Wiśnie mogą być używane świeże lub mrożone. Wódka do takich napojów musi być używana wyłącznie wysokiej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja wiśnia, usuń łodygi. W razie potrzeby można usunąć nasiona z wiśni, uważa się, że zawierają one kwas cyjanowodorowy, który jest niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego. Ale w zasadzie jest tak mało, że w rzeczywistości napój okaże się całkowicie nieszkodliwy. Jednak dzięki pestkom napój nabierze przyjemnego migdałowego smaku. Każdą jagodę wiśni nakłuwamy wykałaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zimną wodę do rondla lub filiżanki, podpal, dodaj cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Dodaj wiśnie do syropu cukrowego. Gotuj wiśnie w syropie przez około 10 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu. Wyłącz ogień, pozwól wiśniom ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wiśnie wraz z syropem do szklanego słoika. Wlej wódkę do słoika z wiśniami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij słoik gumową pokrywką i umieść w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Szafka w kuchni nadaje się jako ciemne miejsce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie filtrujemy powstały napój przez gazę złożoną z kilku warstw. Wlej alkohol do przygotowanych czystych butelek. Pozwól mu dobrze ostygnąć w lodówce i podawaj. Zaskocz gości aromatycznym i przyjemnym w smaku domowym likierem wiśniowym!

alkohol jest jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych na całym świecie. Likier ze względu na delikatny, wyrafinowany smak uważany jest za napój arystokratów. Ponadto ten słodki napój, nasycony jagodami lub owocami, ma właściwości lecznicze. Jest w stanie zwiększyć odporność, usuwa cholesterol z organizmu, służy do zapobiegania i leczenia przeziębień. Ale oczywiście alkohol, podobnie jak inne napoje alkoholowe, ma swoje przeciwwskazania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy