pasta z awokado do kanapek

bardzo delikatna i pyszna przekąska z awokado. Przygotowanie jest bardzo proste! Bardzo lubię różnego rodzaju przekąski, zwłaszcza jeśli są przygotowywane szybko) pasta z awokado może nie tylko ozdobić Twój stół,ale także zachwycić swoim niesamowitym pikantnym smakiem! Spróbuj przygotować taką przekąskę, ponieważ jest to proste!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 68 % 23 g
węglowodany 15 % 5 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj jajka kurze na twardo (8-10 minut po ugotowaniu). Napełnij je zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia. Jak wybrać awokado? Do sałatek nadaje się awokado z Florydy lub odmiana "Pinkerton", ale lepiej nie brać odmiany kalifornijskiej. Takie awokado jest zbyt miękkie, nie zachowuje kształtu podczas krojenia, co zepsuje wygląd potrawy. Kupując, naciśnij palcem powierzchnię owocu, jeśli wgniecenie pozostanie, owoc jest przejrzały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łyżką podważ skórkę i oddziel miąższ. Jeśli awokado jest Dojrzałe, nie jest to trudne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zostaw łodzie ze skórki w całości, ponieważ nadal będą nam przydatne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone jajka, pokrój na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż miąższ awokado do blendera, zalej sokiem z cytryny, aby miąższ nie ciemniał, a na podniebieniu pojawiła się przyjemna kwaskowatość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj obrane jajka do miąższu i posiekaj. Jeśli nie masz blendera, możesz zetrzeć wszystkie składniki na drobnej tarce lub nawet zetrzeć widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rezultatem jest jednorodna masa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj majonez (lepiej domowej roboty).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę soli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dopraw czarnym pieprzem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj zawartość i voila - nasz makaron z awokado jest gotowy. Jeśli udało ci się zostawić łodzie w całości, napełnij je gotowym makaronem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj makaron z awokado z grzankami lub suszonym chlebem tostowym, z plasterkami świeżego miękkiego bochenka. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy