skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj jajka kurze na twardo (8-10 minut po ugotowaniu). Napełnij je zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia. Jak wybrać awokado? Do sałatek nadaje się awokado z Florydy lub odmiana "Pinkerton", ale lepiej nie brać odmiany kalifornijskiej. Takie awokado jest zbyt miękkie, nie zachowuje kształtu podczas krojenia, co zepsuje wygląd potrawy. Kupując, naciśnij palcem powierzchnię owocu, jeśli wgniecenie pozostanie, owoc jest przejrzały.
Krok 2:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.
Krok 3:
Łyżką podważ skórkę i oddziel miąższ. Jeśli awokado jest Dojrzałe, nie jest to trudne.
Krok 4:
Zostaw łodzie ze skórki w całości, ponieważ nadal będą nam przydatne.
Krok 5:
Obierz schłodzone jajka, pokrój na pół.
Krok 6:
Włóż miąższ awokado do blendera, zalej sokiem z cytryny, aby miąższ nie ciemniał, a na podniebieniu pojawiła się przyjemna kwaskowatość.
Krok 7:
Dodaj obrane jajka do miąższu i posiekaj. Jeśli nie masz blendera, możesz zetrzeć wszystkie składniki na drobnej tarce lub nawet zetrzeć widelcem.
Krok 8:
Rezultatem jest jednorodna masa.
Krok 9:
Dodaj majonez (lepiej domowej roboty).
Krok 10:
Dodaj trochę soli.
Krok 11:
Dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.
Krok 12:
Dopraw czarnym pieprzem.
Krok 13:
Wymieszaj zawartość i voila - nasz makaron z awokado jest gotowy. Jeśli udało ci się zostawić łodzie w całości, napełnij je gotowym makaronem.
Krok 14:
Podawaj makaron z awokado z grzankami lub suszonym chlebem tostowym, z plasterkami świeżego miękkiego bochenka. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g