ryż kruchy w podwójnym bojlerze

zdrowe, dietetyczne, apetyczne, najsmaczniejsze! Ryż gotowany w podwójnym bojlerze okazuje się kruchy i bardzo smaczny. Ponadto jest zdrowszy niż ryż gotowany w klasyczny sposób, ponieważ znacznie więcej cennych substancji jest przechowywanych na parze.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 26 g
115 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kruchy ryż w podwójnym bojlerze? Przygotuj niezbędne produkty. Aby twój ryż był dokładnie kruchy, lepiej jest użyć odmiany o długim ziarnie. Posortuj go dobrze, aby pozbyć się ciemnych ziaren.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie spłucz ryż zimną wodą, usuwając kurz i brud.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przenieś ryż do głębokiego pojemnika i napełnij go czystą zimną wodą. Pozostaw ryż w wodzie na 1 godzinę. W tym czasie wchłonie wilgoć i trochę puchnie, dzięki czemu łatwiej będzie mu nasycić się parą podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie spuść pozostałą wodę i przenieś ryż do specjalnej miski do gotowania na parze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do parowca (objętość wody zależy od modelu parowca i objętości zbiornika na wodę). Wlej również wodę (200 ml) do pojemnika z ryżem. Umieść miskę ryżu w podwójnym bojlerze. Jeśli parowiec jest wielopoziomowy, umieść tacę ryżu na samym dole. Zamknij garnek do gotowania na parze pokrywką. Ustaw minutnik na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po pół godzinie, gdy parowiec zasygnalizuje, otwórz pokrywkę, wymieszaj ryż łyżką, oddzielając ziarna ryżu. Następnie ponownie zamknij parowiec i ustaw minutnik na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż będzie gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowy ryż porcjami na talerzach, podając do stołu z rybami, mięsem, kurczakiem i ulubionymi warzywami lub sałatką. Smacznego!

jeśli w domu nie ma podwójnego kotła, taki ryż można ugotować za pomocą garnka i durszlaka. Ważne jest tylko, aby wybrać go poprawnie, to znaczy, aby był wygodny i mocno przymocowany do patelni. Wlej połowę wody do rondla, przykryj pokrywką, podpal i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę, zainstaluj durszlak na patelni, aby nie dotykał wody i włóż do niej ryż. Połóż pokrywkę na durszlaku i gotuj ryż przez pół godziny. W tym okresie kilkakrotnie go mieszamy. Po pół godzinie wyłącz palnik i pozwól ryżowi parzyć przez kolejne 10 minut. Następnie układamy go również w porcjach na talerzach, nie zapominając o soli i podajemy do stołu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy