dżem morelowy na zimę

bardzo łatwe, bardzo proste i pyszne, z letnim nastrojem! Dżem morelowy na zimę gotuje się bez dodawania wody w jednym zachodzie słońca. Jest delikatny, pachnący, jasny. Może być stosowany jako składnik każdego słodkiego wypieku. Jest dobry sam w sobie, z herbatą lub kawą. Niesamowicie pyszne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem morelowy na zimę? Przygotuj jedzenie. Owoce do przygotowania tego dżemu można ogolić dowolne: brzydkie, pomarszczone, przejrzałe lub niedojrzałe (byle nie były zepsute).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele dobrze umyj, osusz i usuń z nich pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musimy zamienić je w puree. Używam do tego kombajnu, możesz to zrobić za pomocą blendera zanurzeniowego. Jeśli nie ma ani jednego, ani drugiego, możesz wziąć maszynę do mięsa. Zmiel morele w puree w dowolny sposób. Przenieś tłuczone ziemniaki do naczynia, w którym ugotujesz dżem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zważ gotowe tłuczone ziemniaki(z wyłączeniem wagi naczyń). Mam 935 gramów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dokładnie taką samą ilość cukru. Dodałam 935 gramów cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę morelową i odstaw na około 20 minut, aby cukier zaczął się topić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść naczynie z puree morelowym na kuchence na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Poczekaj, aż dżem się zagotuje. Taka pianka pojawi się na jego powierzchni. Delikatnie usuń piankę łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu długą łyżką lub szpatułką, przez 15-20 minut. Przygotuj szklane słoiki-wysterylizuj je . Zagotuj metalowe pokrywki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorący dżem do przygotowanych sterylizowanych słoików, zwiń pokrywki. Następnie odwróć słoiki i owiń je kocem na noc. W ten sposób dodatkowo sterylizujemy pokrywki. Rano przechowuj w piwnicy, szafie lub lodówce.

radzę nie gotować od razu dużej porcji - masa jest dość gęsta i może się palić podczas gotowania. Możesz dodać trochę wody, jeśli Twoje morele nie były wystarczająco miękkie, ale wtedy będziesz musiał gotować dłużej, aby nadmiar wilgoci odparował.
aby zabezpieczyć się przed długim przechowywaniem, możesz dodać trochę kwasu cytrynowego podczas gotowania, ponadto zachowa jaśniejszy kolor owoców.
z prawie kilograma gotowego puree dostałem około litra dżemu.
słoiki można przygotować na różne sposoby. Najpierw należy je dokładnie umyć sodą. Możesz je wysterylizować w piekarniku: aby to zrobić, umieść słoiki na blasze do pieczenia w zimnym piekarniku i włącz małe ogrzewanie, wystarczy 150 stopni. Trzymaj słoiki przez około pół godziny. Możesz je wysterylizować na parze. Aby to zrobić, potrzebujesz żelaznego durszlaka, w którym słoik umieszcza się nad garnkiem z wrzącą wodą. Pokrywki gotuję w kadzi przez 5 minut, a następnie schładzam.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy