Sałatka z solonymi grzybami

pyszne, z prostych potraw, dla całej rodziny i na wakacje! Sałatka z solonymi grzybami jest przygotowywana prosto i szybko, poza tym grzyby można zastąpić innymi. I okazuje się bardzo satysfakcjonujący, więc możesz podać go jako pełne danie na obiad. Na przekąskę jest również dobry, szczególnie pod mocnym alkoholem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 33 % 7 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z solonymi grzybami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Wcześniej ugotuj jajka, ziemniaki w mundurkach i pierś z kurczaka. Jajka należy gotować we wrzącej wodzie przez 7-8 minut, a następnie schłodzić, zalać zimną wodą. Zalej solone grzyby wrzącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Jeśli grzyby są duże, pokrój je na kawałki. Otwórz puszkę groszku w puszkach i spuść płyn. Opłucz świeże zioła pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj pierś z kurczaka we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie ostudź. Schłodzone mięso z kurczaka pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce sałatkowej połącz pokrojone mięso z kurczaka i solone grzyby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki bez obierania gotować we wrzącej wodzie przez 20-25 minut. Spuść wodę z pożyczki i ostudź ziemniaki. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, usuwając z nich skórkę i pokroić w kostkę. Usuń skorupkę z gotowanych jajek i pokrój je również. Zwykle kroję jajka za pomocą krajalnicy do jajek. Nawiasem mówiąc, gdy ziemniaki są małe i dobrze ugotowane, krajalnica do jajek dobrze sobie z tym radzi. Dodaj pokrojone ziemniaki i jajka do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj świeże warzywa. Do sałatki używam świeżego koperku i piór szczypiorku. Dodaj posiekane warzywa i groszek z puszki do miski do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby sałatka nie wyglądała na pomarszczoną. Skrop trochę oliwy z oliwek. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj, lekko schładzając w lodówce. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy