skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z solonymi grzybami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Wcześniej ugotuj jajka, ziemniaki w mundurkach i pierś z kurczaka. Jajka należy gotować we wrzącej wodzie przez 7-8 minut, a następnie schłodzić, zalać zimną wodą. Zalej solone grzyby wrzącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Jeśli grzyby są duże, pokrój je na kawałki. Otwórz puszkę groszku w puszkach i spuść płyn. Opłucz świeże zioła pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Gotuj pierś z kurczaka we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie ostudź. Schłodzone mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
Krok 3:
W misce sałatkowej połącz pokrojone mięso z kurczaka i solone grzyby.
Krok 4:
Ziemniaki bez obierania gotować we wrzącej wodzie przez 20-25 minut. Spuść wodę z pożyczki i ostudź ziemniaki. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, usuwając z nich skórkę i pokroić w kostkę. Usuń skorupkę z gotowanych jajek i pokrój je również. Zwykle kroję jajka za pomocą krajalnicy do jajek. Nawiasem mówiąc, gdy ziemniaki są małe i dobrze ugotowane, krajalnica do jajek dobrze sobie z tym radzi. Dodaj pokrojone ziemniaki i jajka do miski.
Krok 5:
Drobno posiekaj świeże warzywa. Do sałatki używam świeżego koperku i piór szczypiorku. Dodaj posiekane warzywa i groszek z puszki do miski do sałatki.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby sałatka nie wyglądała na pomarszczoną. Skrop trochę oliwy z oliwek. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu.
Krok 7:
Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj, lekko schładzając w lodówce. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g