skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot cytrynowy na zimę? Przygotuj niezbędne składniki na kompot. Weź dużą, soczystą, świeżą cytrynę o wyraźnym aromacie. Skóra nie powinna być sucha i pomarszczona. Takie cytryny od dawna leżą, a kompot z nimi raczej nie okaże się smaczny.
Krok 2:
Ponieważ cytryna jest używana w kompocie wraz ze skórką, owoc dokładnie spłucz, wyszoruj i ponownie spłucz.
Krok 3:
Pokrój cytrynę wzdłuż na pół, każdą połówkę pokrój również wzdłuż na dwie części. I pokrój powstałe podłużne plasterki na niezbyt grube kawałki. Powinieneś dostać ćwiartki. Możesz pokroić cytryny na kompot na różne sposoby, ale im większy obszar kontaktu owocu z wodą, tym więcej soku da.
Krok 4:
W rondlu zagotuj 3 l wody. Biorąc pod uwagę gotowanie, powinieneś skończyć z kompotem tylko na 1 trzylitrowym słoju, biorąc pod uwagę owoce i cukier. Ułóż plasterki cytryny i dodaj cukier. Delikatnie, aby nie przytłoczyć owoców, mieszaj wszystko, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ponownie zagotuj kompot i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki kompotu wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można to zrobić na parze za pomocą specjalnej pokrywki do sterylizacji lub kalcynować słoiki w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.
Krok 6:
Wlej kompot do słoików. Miałem jeden słoik o pojemności dwóch litrów i jeden litr. Możesz użyć jednego trzylitrowego słoika. Dodatkowo sterylizacja kompotu nie jest konieczna, ponieważ zawiera tak dużo kwasu cytrynowego, który zapobiega rozmnażaniu się bakterii, jeśli jest prawidłowo przechowywany.
Krok 7:
Zamknij słoiki zakręcanymi pokrywkami lub zwiń blaszane pokrywki za pomocą klucza.
Krok 8:
Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Odwróć słoiki z schłodzonym kompotem cytrynowym z powrotem pokrywkami do góry. Przechowuj kompot w chłodnym, ciemnym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Idealnie jest to Piwnica, ale odpowiednia jest również zwykła szafka. Przechowuj otwarty kompot w lodówce. Smacznego!
lepiej sterylizować słoiki równolegle z gotowaniem kompotu, aby słoiki nie miały czasu na ostygnięcie. Ponieważ jeśli niedawno wrzący kompot zostanie wlany do całkowicie schłodzonych słoików, szkło może pęknąć. Ponadto kurz i bakterie nie będą miały czasu na osadzanie się na słoikach i pokrywkach.
dlatego zwykle na jednym palniku przygotowuję bazę, a na drugim jednocześnie sterylizuję słoiki. Pokrywki są sterylizowane równolegle w wodzie na tej samej patelni.
wysterylizowane słoiki należy natychmiast przykryć sterylizowanymi pokrywkami.
kompoty z cytryny i grejpfruta mogą być gorzkie, ale moim zdaniem to normalne, że taki kompot jest lekko gorzki: jest też biała warstwa między miąższem a górną skórką. Jeśli nie zostanie usunięty, każdy kompot po naleganiu będzie gorzki. Im grubsza warstwa, tym bardziej gorzki będzie napój.
osobiście taka goryczka mi nie przeszkadza. Ale jeśli chcesz go całkowicie usunąć, musisz osobno usunąć cienką warstwę skórki, bez wpływu na białą część, a następnie odciąć białą skórkę z miąższu. I zrób kompot tylko z żółtego miąższu i bezpośrednio Skórki. I wyrzuć białą część.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g