skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę serową z czosnkiem i jajkiem? Przygotuj następujące składniki: jajka na twardo, twardy ser, świeży czosnek, majonez, suszoną paprykę i sól.
Krok 2:
Zetrzyj jajka na drobnej tarce.
Krok 3:
Twardy ser jest klasycznie również drobno starty.
Krok 4:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub użyj już przydatnej tarki.
Krok 5:
Przenieś wszystkie składniki do suchego naczynia. Dodaj majonez i sól do smaku.
Krok 6:
A pod koniec gotowania dodaję suszoną wędzoną paprykę dla smaku i pięknego koloru. Ale ten krok jest opcjonalny. Dokładnie wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.
aby jajka na twardo były łatwiejsze do obierania, zawsze postępuję w następujący sposób. Po zakończeniu procesu gotowania całkowicie spuszczam gorącą wodę z rondla (lub chochli) i kilka razy lekko wrzucam jajka bezpośrednio do rondla, aby rozbić skorupkę o dno w kilku miejscach. I wlewam jajka na kilka minut lodowatą wodą.
ze względu na to, że skorupa jest złamana, zimna woda chłodzi jajka w ciągu kilku minut i możesz zacząć z nimi pracować bez obawy o poparzenie.
przy tak dużej ilości czosnku sałatka jest przyjemnie ostra, a nie wyrwana. Nazywam ten stopień pikanterii "wieczorem bez pocałunków". Dlatego dostosuj ilość czosnku według własnego uznania i w zależności od sytuacji.
zazwyczaj taką sałatkę podaję jako zimną przekąskę, obficie rozprowadzając ją na zwykłych solonych krakersach lub krakersach z pomidorem, solą morską i włoskimi ziołami. Jest bardzo smaczny.
możesz nadziewać taką sałatkę pomidorami deserowymi lub pomidorkami koktajlowymi. Jest szybki, kontrastowy-smaczny, a prezentacja wygląda świątecznie.
próbowałem nawet upiec filet z kurczaka z pomidorami w piekarniku pod taką "sałatką". Okazało się więcej niż godne. Ser został upieczony, majonez namoczył suchą pierś z kurczaka, a jajko dodało potrawie wartości odżywczej.
ogólnie rzecz biorąc, jest to, bez przesady, uniwersalne danie, które jest bardzo popularne wśród moich domowych.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g