Sałatka serowa z jajkiem czosnkowym i majonezem

genialny jest nie tylko prosty, ale także smaczny i niedrogi! Sałatka serowa z czosnkiem i jajkiem ma wiele opcji gotowania i nazw. Jak to & quot; czosnek & quot; i & quot; Wiewiórka & quot;. Ale wydaje mi się, że najlepiej pasuje do niego nazwa "sałatka żydowska". A wszystko dlatego, że ma idealny stosunek & quot; Cena-jakość & quot;.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 67 % 33 g
węglowodany 4 % 2 g
361 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę serową z czosnkiem i jajkiem? Przygotuj następujące składniki: jajka na twardo, twardy ser, świeży czosnek, majonez, suszoną paprykę i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj jajka na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser jest klasycznie również drobno starty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub użyj już przydatnej tarki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś wszystkie składniki do suchego naczynia. Dodaj majonez i sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A pod koniec gotowania dodaję suszoną wędzoną paprykę dla smaku i pięknego koloru. Ale ten krok jest opcjonalny. Dokładnie wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.

aby jajka na twardo były łatwiejsze do obierania, zawsze postępuję w następujący sposób. Po zakończeniu procesu gotowania całkowicie spuszczam gorącą wodę z rondla (lub chochli) i kilka razy lekko wrzucam jajka bezpośrednio do rondla, aby rozbić skorupkę o dno w kilku miejscach. I wlewam jajka na kilka minut lodowatą wodą.
ze względu na to, że skorupa jest złamana, zimna woda chłodzi jajka w ciągu kilku minut i możesz zacząć z nimi pracować bez obawy o poparzenie.
przy tak dużej ilości czosnku sałatka jest przyjemnie ostra, a nie wyrwana. Nazywam ten stopień pikanterii "wieczorem bez pocałunków". Dlatego dostosuj ilość czosnku według własnego uznania i w zależności od sytuacji.
zazwyczaj taką sałatkę podaję jako zimną przekąskę, obficie rozprowadzając ją na zwykłych solonych krakersach lub krakersach z pomidorem, solą morską i włoskimi ziołami. Jest bardzo smaczny.
możesz nadziewać taką sałatkę pomidorami deserowymi lub pomidorkami koktajlowymi. Jest szybki, kontrastowy-smaczny, a prezentacja wygląda świątecznie.
próbowałem nawet upiec filet z kurczaka z pomidorami w piekarniku pod taką "sałatką". Okazało się więcej niż godne. Ser został upieczony, majonez namoczył suchą pierś z kurczaka, a jajko dodało potrawie wartości odżywczej.
ogólnie rzecz biorąc, jest to, bez przesady, uniwersalne danie, które jest bardzo popularne wśród moich domowych.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy