zupa ryżowa z koncentratem pomidorowym i kurczakiem

czasami jeden składnik może zmienić smak całego dania! Zwykła zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem będzie lśnić nowymi kolorami smakowymi, jeśli dodasz do niej trochę koncentratu pomidorowego. Takie obfite i jasne pierwsze danie spodoba się wszystkim Twoim domownikom.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
36 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zupy. Zestaw warzyw może być dowolny, ale niezmienione składniki to kurczak, ryż i pasta pomidorowa. Paprykę można zastąpić cukinią, a także dodać cebulę do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej bogaty bulion, zamiast filetów możesz użyć mięsa na kości, na przykład uda, podudzia lub piersi na kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki na małe kostki lub zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. warzywa nie powinny być grubo posiekane (w przeciwnym razie zupa będzie niewygodna do jedzenia), ale nie drobno (w przeciwnym razie warzywa będą się bardzo gotować, a otrzymasz nieplanowaną zupę puree).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Papryka obierz łodygę i nasiona. Pokrój miąższ w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu: długoziarnistego lub okrągłolistnego. Najlepiej gotowane na parze - w ten sposób nie gotuje się zbyt szybko i zachowuje swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż je, mieszając, przez 3-4 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj filet z kurczaka i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie zmniejsz ogień do małego (mam to w trybie 3).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż koncentrat pomidorowy, paprykę na patelnię i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 6-7 minut. Tak więc wszystkie warzywa są nasączone koncentratem pomidorowym, a pasta pomidorowa z kolei nabierze lekkiego wędzonego smaku, a zupa będzie smaczniejsza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Równolegle do smażenia warzyw w rondlu zagotuj 2,5 litra wody. Ułóż ziemniaki i ryż i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelnię przenieś smażone warzywa z patelni i liść laurowy. Sól, pieprz, dodaj zmieloną paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa i ryż będą gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec dopraw zupę czosnkiem przepuszczonym przez prasę i posyp posiekanymi ziołami, jeśli chcesz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej zupę z ryżem i kurczakiem na talerze i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy