skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zupy. Zestaw warzyw może być dowolny, ale niezmienione składniki to kurczak, ryż i pasta pomidorowa. Paprykę można zastąpić cukinią, a także dodać cebulę do smażenia.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej bogaty bulion, zamiast filetów możesz użyć mięsa na kości, na przykład uda, podudzia lub piersi na kości.
Krok 3:
Obierz i pokrój marchewki na małe kostki lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. warzywa nie powinny być grubo posiekane (w przeciwnym razie zupa będzie niewygodna do jedzenia), ale nie drobno (w przeciwnym razie warzywa będą się bardzo gotować, a otrzymasz nieplanowaną zupę puree).
Krok 5:
Papryka obierz łodygę i nasiona. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
Krok 6:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu: długoziarnistego lub okrągłolistnego. Najlepiej gotowane na parze - w ten sposób nie gotuje się zbyt szybko i zachowuje swój kształt.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż je, mieszając, przez 3-4 minuty.
Krok 8:
Dodaj filet z kurczaka i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie zmniejsz ogień do małego (mam to w trybie 3).
Krok 9:
Włóż koncentrat pomidorowy, paprykę na patelnię i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 6-7 minut. Tak więc wszystkie warzywa są nasączone koncentratem pomidorowym, a pasta pomidorowa z kolei nabierze lekkiego wędzonego smaku, a zupa będzie smaczniejsza.
Krok 10:
Równolegle do smażenia warzyw w rondlu zagotuj 2,5 litra wody. Ułóż ziemniaki i ryż i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut.
Krok 11:
Na patelnię przenieś smażone warzywa z patelni i liść laurowy. Sól, pieprz, dodaj zmieloną paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa i ryż będą gotowe.
Krok 12:
Na koniec dopraw zupę czosnkiem przepuszczonym przez prasę i posyp posiekanymi ziołami, jeśli chcesz.
Krok 13:
Wlej zupę z ryżem i kurczakiem na talerze i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g