sok z czarnej porzeczki

jasny smak, piękny kolor, Wiele korzyści i witamin! Owoce jagodowe są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe napoje. Napoje owocowe żurawinowe i porzeczkowe są uważane za szczególnie cenne, zawierają dużo witaminy C, zaleca się je stosować podczas przeziębienia i beri-beri.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
23 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Porzeczki można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Jeśli jesteś zamrożony, tak jak ja, wyjmij go z zimna wcześniej, aby jagody lekko zmiękły. Całkowite rozmrażanie wcale nie jest konieczne. Weź wodę do napoju owocowego tylko dobrej jakości, butelkowaną lub filtrowaną, jakość napoju zależy od jego smaku. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jagody pod bieżącą wodą. Jeśli porzeczki są zamrożone i zostały umyte przed zamrożeniem, pomiń ten krok. Umyj jagody na sicie lub durszlaku, aby uzyskać nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gotowe jagody do naczynia, w którym zostanie ugotowany napój owocowy. Zasypiamy je cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą tłuczka do ziemniaków lub innego wygodnego urządzenia ugniatamy jagody. Nie musisz ich puree, pozwól im po prostu lekko zmiażdżyć i wypuścić sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej porzeczki wrzącą wodą. Aby to zrobić, przygotowałem przygotowaną wodę, aby zagotować ją w czajniku, podczas gdy ona się gotowała, zmiażdżyłem jagody. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podpalamy naczynia i doprowadzamy do wrzenia, ale w żadnym wypadku nie gotujemy! Czekamy na pierwsze bąbelki i wyłączamy ogrzewanie. W ten sposób zachowamy maksymalne korzyści w gotowym napoju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz musimy przecedzić sok owocowy przez sito. Nie wyrzucaj pozostałego ciasta, możesz również na nim zrobić napój owocowy, po prostu weź mniejszą ilość wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napój owocowy można spożywać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Bardziej lubimy schłodzony napój. Gorący jest dobry do picia podczas przeziębienia. Smacznego!

Napój owocowy okazał się bardzo bogatym porzeczkowym smakiem, umiarkowanie słodkim.
jeśli chcesz, aby napój był jeszcze zdrowszy, zamiast cukru włóż do niego miód. Zrób to tylko po ostygnięciu napoju owocowego, w gorącym środowisku miód traci swoje korzystne właściwości.
Możesz również wycisnąć sok ze zmiażdżonych jagód przed gotowaniem i wprowadzić go do gotowego schłodzonego napoju, co również zwiększy jego przydatność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy