skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem z semoliny na mleku na ciasto? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Weź masło dobrej jakości i nie próbuj zastępować margaryny. Smak gotowego kremu zależy całkowicie od wysokiej jakości oleju, a margaryna całkowicie go zepsuje.
Krok 2:
Do gotowania kremu wygodnie jest używać naczyń aluminiowych lub nieprzywierających. Wlej mleko do małej chochli, wlej semolinę i stale mieszaj, aby doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez minutę. Po podgrzaniu semolina zgęstnieje. Rezultatem powinna być gęsta kasza manna. Przykryj owsiankę folią spożywczą, aby na powierzchni nie tworzyła się skorupa. Pozostaw owsiankę do całkowitego ostygnięcia. Po ochłodzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej.
Krok 3:
W osobnej misce połącz miękkie masło i cukier puder. Wymieszaj wszystko razem. Aby masło stało się bardziej miękkie, pokrój je na kawałki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier puder do kremu. Rozpuści się szybciej i nie będzie chrupać na zębach jak cukier.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj schłodzoną kaszę mannę do ubitego masła i mieszaj w śmietanie. Aby dodać smaku do takiego REM, możesz dodać wanilinę lub skórkę z cytryny.
Krok 5:
Krem z kaszy manny jest gotowy! Używaj go zgodnie z przeznaczeniem. Świetnie nadaje się do warstwowania ciast. Gotuj z przyjemnością!
zawsze dodaję semolinę do zimnego mleka i gotuję z ciągłym mieszaniem. Tak więc w owsiance nie tworzą się grudki, które następnie nieprzyjemnie smakują. Jeśli czujesz się komfortowo, możesz wprowadzić semolinę do już gotującego się mleka. Wystarczy wlać go cienkim strumieniem i natychmiast wymieszać z mlekiem, aby nie miał czasu na tworzenie grudek.
jak wybrać idealny garnek do gotowania przeczytaj artykuł o patelniach.
zamiast cukru można użyć słodzika.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g