krem z kaszy manny na mleku do ciasta

gęsty, pyszny, prosty, oszczędny, kremowy! Krem z kaszy manny na mleku na ciasto to szybki i wszechstronny przepis, który powinna mieć każda gospodyni domowa. Doskonałe wypełnienie do każdego słodkiego wypieku: nie tylko ciasta, ale także ciasta, ciasta, naleśniki, bułki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 41 % 26 g
węglowodany 56 % 35 g
370 kcal
IG: 6 / 9 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem z semoliny na mleku na ciasto? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Weź masło dobrej jakości i nie próbuj zastępować margaryny. Smak gotowego kremu zależy całkowicie od wysokiej jakości oleju, a margaryna całkowicie go zepsuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania kremu wygodnie jest używać naczyń aluminiowych lub nieprzywierających. Wlej mleko do małej chochli, wlej semolinę i stale mieszaj, aby doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez minutę. Po podgrzaniu semolina zgęstnieje. Rezultatem powinna być gęsta kasza manna. Przykryj owsiankę folią spożywczą, aby na powierzchni nie tworzyła się skorupa. Pozostaw owsiankę do całkowitego ostygnięcia. Po ochłodzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz miękkie masło i cukier puder. Wymieszaj wszystko razem. Aby masło stało się bardziej miękkie, pokrój je na kawałki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier puder do kremu. Rozpuści się szybciej i nie będzie chrupać na zębach jak cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj schłodzoną kaszę mannę do ubitego masła i mieszaj w śmietanie. Aby dodać smaku do takiego REM, możesz dodać wanilinę lub skórkę z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krem z kaszy manny jest gotowy! Używaj go zgodnie z przeznaczeniem. Świetnie nadaje się do warstwowania ciast. Gotuj z przyjemnością!

zawsze dodaję semolinę do zimnego mleka i gotuję z ciągłym mieszaniem. Tak więc w owsiance nie tworzą się grudki, które następnie nieprzyjemnie smakują. Jeśli czujesz się komfortowo, możesz wprowadzić semolinę do już gotującego się mleka. Wystarczy wlać go cienkim strumieniem i natychmiast wymieszać z mlekiem, aby nie miał czasu na tworzenie grudek.

jak wybrać idealny garnek do gotowania przeczytaj artykuł o patelniach.

zamiast cukru można użyć słodzika.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy