Kulesza z prosa domowa klasyka

apetyczny, bogaty, sycący, na co dzień. Kulesz z prosa można gotować na ogniu lub na kuchence. Konsystencja daje coś pomiędzy owsianką a zupą. Mostek nadaje potrawie przyjemny wędzony smak. Świetny obiad dla całej rodziny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 53 % 8 g
72 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować Kulesz z prosa domowej roboty klasyczny? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz gotować kulesh w wodzie lub bulionie mięsnym. Używając bulionu, danie okaże się bardziej wyraźnym smakiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu na średnim ogniu zagotuj bulion mięsny lub wodę. Możesz zmieniać gęstość Kuleszy, używając mniej lub więcej bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy bulion się zagotuje, przygotuj pozostałe składniki. Przepłucz proso do czystej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wędzony mostek w cienkie paski. Zamiast mostka możesz wziąć smalec. W takim przypadku kulesh okaże się bardziej tłusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie ją w ogóle dodać lub dodać całą cebulę na etapie gotowania ziemniaków, a następnie wyrzucić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj koperek, strząśnij go z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ziemniaki do wrzącego bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej umyte proso. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Proso nie powinno się zbytnio gotować i tracić kształtu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni na średnim ogniu roztop masło. Ułóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj marchewki i mostek. Smaż, mieszając, przez kolejne 5 minut. Jeśli zamiast mostka używasz smalcu, najpierw usmaż go na usmażony Skwarek. A potem dodaj marchewkę i cebulę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś pieczeń na patelnię. Dodaj liście laurowe, sól, pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż kasza jaglana i ziemniaki będą gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na koniec dodaj posiekany koperek do Kuleszy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej owsiankę (lub zupę, jak wolisz)na talerze i podawaj. Smacznego!

Kulesh to stara Ukraińska płynna owsianka lub gęsta zupa. Oznacza to, że jest to zarówno pierwsze, jak i drugie danie, bardzo bogate i satysfakcjonujące.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

oprócz wędzonego boczku wieprzowego w tym daniu można użyć dowolnego innego rodzaju wędzonego mięsa: bekonu, szynki i tak dalej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy