skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Kulesz z prosa domowej roboty klasyczny? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz gotować kulesh w wodzie lub bulionie mięsnym. Używając bulionu, danie okaże się bardziej wyraźnym smakiem.
Krok 2:
W rondlu na średnim ogniu zagotuj bulion mięsny lub wodę. Możesz zmieniać gęstość Kuleszy, używając mniej lub więcej bulionu.
Krok 3:
Gdy bulion się zagotuje, przygotuj pozostałe składniki. Przepłucz proso do czystej wody.
Krok 4:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 5:
Pokrój wędzony mostek w cienkie paski. Zamiast mostka możesz wziąć smalec. W takim przypadku kulesh okaże się bardziej tłusty.
Krok 6:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie ją w ogóle dodać lub dodać całą cebulę na etapie gotowania ziemniaków, a następnie wyrzucić.
Krok 8:
Umyj koperek, strząśnij go z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 9:
Włóż ziemniaki do wrzącego bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5-7 minut.
Krok 10:
Następnie wlej umyte proso. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Proso nie powinno się zbytnio gotować i tracić kształtu.
Krok 11:
Na patelni na średnim ogniu roztop masło. Ułóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 12:
Dodaj marchewki i mostek. Smaż, mieszając, przez kolejne 5 minut. Jeśli zamiast mostka używasz smalcu, najpierw usmaż go na usmażony Skwarek. A potem dodaj marchewkę i cebulę.
Krok 13:
Przenieś pieczeń na patelnię. Dodaj liście laurowe, sól, pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż kasza jaglana i ziemniaki będą gotowe.
Krok 14:
Na koniec dodaj posiekany koperek do Kuleszy.
Krok 15:
Wlej owsiankę (lub zupę, jak wolisz)na talerze i podawaj. Smacznego!
Kulesh to stara Ukraińska płynna owsianka lub gęsta zupa. Oznacza to, że jest to zarówno pierwsze, jak i drugie danie, bardzo bogate i satysfakcjonujące.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
oprócz wędzonego boczku wieprzowego w tym daniu można użyć dowolnego innego rodzaju wędzonego mięsa: bekonu, szynki i tak dalej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g