skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z łososiem w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne produkty. Wziąłem wcześniej przygotowany filet z łososia. Jeśli używasz całej ryby, najpierw ją rozmroź, usuń skórę i kości. Makaron można przyjmować w dowolnym kształcie, ale najlepiej niezbyt mały. Alternatywą dla oliwy z oliwek będzie każda roślina.
Krok 2:
Osusz filety z łososia ręcznikami papierowymi. Pokrój filety na małe kawałki.
Krok 3:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Z parmezanem pasta okaże się szczególnie aromatyczna, o przyjemnym lekko wyspiarskim smaku. Możesz użyć dowolnego innego twardego sera. Ale wskazane jest, aby wziąć produkt dobrej jakości, który dobrze się topi, wtedy sos będzie naprawdę smaczny.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż kawałki łososia. Jeśli to możliwe, weź patelnię o odpowiednim rozmiarze, aby kawałki ryby zmieściły się w jednej warstwie. Więc będą smażyć równomiernie i jednocześnie.
Krok 5:
Smaż kawałki łososia na umiarkowanym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, od czasu do czasu obracając.
Krok 6:
Sól rybną, dodaj aromatyczne zioła, przyprawy do smaku. Na przykład mielony czarny pieprz będzie całkiem odpowiedni. Dodaj sól, biorąc pod uwagę słoność sera.
Krok 7:
Dodaj śmietanę do ryby, wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8:
Umieść większość startego sera na patelni, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw trochę sera do podania (opcjonalnie).
Krok 9:
Równolegle we wrzącej osolonej wodzie ugotuj makaron do Al Dente. Makaron powinien być trochę twardy w środku. Możesz kierować się instrukcjami podanymi na opakowaniu. Włóż gotową pastę do durszlaka, aby szklanka wody.
Krok 10:
Umieść gorący makaron na patelni z rybą i sosem, wymieszaj. Podgrzej makaron na małym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Podawaj makaron z łososiem posypanym startym serem i drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła) i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g