makaron z łososiem w sosie śmietanowym

pyszne, szybkie, proste! Kolacja za pół godziny! Spróbuj makaronu z łososiem w delikatnym, kremowym sosie! Wygodny w podawaniu, łatwy i szybki w przygotowaniu. Soczyste kawałki każdej czerwonej ryby z klasycznym sosem i aromatycznym serem korzystnie uzupełniają smak makaronu. I to połączenie powinno ci się spodobać!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
90 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z łososiem w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne produkty. Wziąłem wcześniej przygotowany filet z łososia. Jeśli używasz całej ryby, najpierw ją rozmroź, usuń skórę i kości. Makaron można przyjmować w dowolnym kształcie, ale najlepiej niezbyt mały. Alternatywą dla oliwy z oliwek będzie każda roślina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osusz filety z łososia ręcznikami papierowymi. Pokrój filety na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Z parmezanem pasta okaże się szczególnie aromatyczna, o przyjemnym lekko wyspiarskim smaku. Możesz użyć dowolnego innego twardego sera. Ale wskazane jest, aby wziąć produkt dobrej jakości, który dobrze się topi, wtedy sos będzie naprawdę smaczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż kawałki łososia. Jeśli to możliwe, weź patelnię o odpowiednim rozmiarze, aby kawałki ryby zmieściły się w jednej warstwie. Więc będą smażyć równomiernie i jednocześnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż kawałki łososia na umiarkowanym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, od czasu do czasu obracając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól rybną, dodaj aromatyczne zioła, przyprawy do smaku. Na przykład mielony czarny pieprz będzie całkiem odpowiedni. Dodaj sól, biorąc pod uwagę słoność sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę do ryby, wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść większość startego sera na patelni, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw trochę sera do podania (opcjonalnie).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Równolegle we wrzącej osolonej wodzie ugotuj makaron do Al Dente. Makaron powinien być trochę twardy w środku. Możesz kierować się instrukcjami podanymi na opakowaniu. Włóż gotową pastę do durszlaka, aby szklanka wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść gorący makaron na patelni z rybą i sosem, wymieszaj. Podgrzej makaron na małym ogniu przez 1-2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj makaron z łososiem posypanym startym serem i drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła) i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy