Zupa na kości

pyszna i obfita zupa na rodzinny obiad! Rosół gotowany z mięsem na Kości zawsze okazuje się aromatyczny i bardzo bogaty. Na bazie takiego bulionu można ugotować wiele pysznych zup. Ten przepis służy jako podstawa wielu innych opcji pierwszych dań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić zupę, weź wieprzowinę z kością. Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Następnie zalej czystą zimną wodą, podpal i zagotuj. Podczas procesu ogrzewania powstanie piana, którą należy usunąć. Gotuj mięso przez godzinę, aż będzie miękkie. Bulion należy gotować na wolnym ogniu. Przy takim gotowaniu mięso będzie delikatne, a bulion bogaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli zupa jest przygotowywana, w tym dla dzieci, wyjmij gotowe mięso z zupy i oddziel je od kości. Nie będą już potrzebne. Całą swoją korzyść oddali bulionowi podczas gotowania. I to dzięki nim gotowa zupa będzie obfita i bogata. Odcedź bulion i włóż do niego mięso bez kości. Postaw rondel z bulionem na ogniu i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i posiekaj-drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Podsmaż warzywa na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczeń do garnka do zupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój ziemniaki na średnie kawałki. Dodaj pokrojone ziemniaki do zupy i gotuj przez 10 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do zupy. Następnie dodaj trochę makaronu, gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz ogrzewanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec gotowania dodaj trochę posiekanych ziół do zupy. Przykryj gotową zupę i odstaw na 15-20 minut. Wlać do talerzy i podawać. Smacznego!

na bazie bogatego bulionu możesz ugotować dowolną zupę-grochową, grzybową, ziemniaczaną, pomidorową. zamiast wermiszelu można użyć ryżu, makaronu, fasoli lub soczewicy.
aby przygotować taką zupę, możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa-wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka.
taka bogata, pyszna zupa nie pozostawi nikogo obojętnym.Można go dodać do codziennego menu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy