ziemniaki z kefirem na patelni

niezwykły smak, oryginalny i apetyczny, na obiad! Ziemniaki z kefirem na patelni to danie, które urozmaica twoje menu. Jest to niezwykłe, ponieważ w procesie ziemniaki przechodzą etap gotowania, smażenia i Duszenia. Takie ziemniaki mogą być niezależnym daniem lub przystawką.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z kefirem na patelni? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od smaku ziemniaki będą mniej lub bardziej kwaśne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki szczotką, obierz i pokrój w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, zagotuj, Posol. Zanurz w nim ziemniaki i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, aż będą w połowie ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie spuść wodę z ziemniaków. Ziemniaki powinny pozostać gęste, nie rozpadać się, aby później podczas smażenia i Duszenia zachowały swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego ziemniaki i smaż, delikatnie mieszając, przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić, pieprzyć ziemniaki i posypać suszoną papryką. Zestaw przypraw można zmieniać w zależności od smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ziemniaki kefirem. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i kefir na ziemniakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj liść laurowy na patelnię. Przykryj pokrywką i gotuj ziemniaki, aż płyn całkowicie odparuje. Jeśli cały płyn wyparował, a ziemniaki nie są jeszcze gotowe, dodaj trochę więcej kefiru i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe. Sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Posyp ziemniaki świeżym koperkiem i podawaj. Smacznego!

zamiast smażyć i dusić na patelni, na wpół ugotowane ziemniaki można umieścić w naczyniu do pieczenia, posypać przyprawami i polać kefirem. I piec w piekarniku do miękkości. Okaże się nie mniej smaczny. A jeśli posypasz startym serem na wierzchu, nie będzie możliwe oderwanie się od takich ziemniaków.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy