bimber whisky w domu

whisky z domowego bimbru jest prosta i niedroga! Domowa whisky nie jest taka trudna do zrobienia! W rzeczywistości jest to bimber wlewany do dębowych beczek. Ale pójdziemy nieco inną drogą gotowania: bardzo interesującą i oryginalną. Whisky jest wystarczająco mocna, ale aromatyczna!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
286 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował domowego bimbru. Powinien być dobrze oczyszczony: albo za pomocą węgla drzewnego, albo za pomocą drugiej destylacji z oddzieleniem pierwszych i ostatnich 100 ml.Siła bimbru powinna wynosić co najmniej 45 stopni. Będziesz potrzebował kory dębu - możesz ją sam zebrać, ale możesz ją kupić w aptece. Suszone śliwki można zastąpić taką samą ilością suszonych moreli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Węgiel drzewny najlepiej zrobić sam, najlepiej z niektórych drzew owocowych: jabłoni, wiśni, ponownie dębu lub brzozy. Następnie zmiel węgiel drzewny i dodaj do pojemnika do zaparzania whisky.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij korę wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę i dodaj również do naczyń, w których nalegasz na whisky.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Można również dodać kawałki drewna dębowego. Ale to nie jest konieczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie myj suszonych śliwek, Dodaj również do naczyń do zaparzania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej bimber do 45 stopni. Jeśli nagle nie masz termometru, podgrzej około: 45 stopni to wtedy, gdy zanurzenie palca w cieczy staje się trochę gorące. Tylko trochę!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bimber do naczyń do reszty składników. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uzupełnij do szyi-w puszce nie powinno być wolnego miejsca na powietrze. Przykryj szczelnie pokrywką i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalegać co najmniej 10 dni, ale... polecam nalegać co najmniej 15 dni. Optymalnie po tym czasie możesz zacząć próbować napoju-jeśli smak nie odpowiada, Kontynuuj naleganie i spróbuj po kolejnym tygodniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odcedź napój przez kilka warstw gazy. Lepiej nawet odcedzić 2-3 razy, aby usunąć ślady węgla i kory. Wlej whisky do butelek i pozostaw na kilka dni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Domowa whisky okazuje się nie mniej aromatyczna niż wersje tego napoju w sklepie. Twierdza 45-50 stopni w zależności od pierwotnej twierdzy bimbru. Miłośnicy oryginalnych alkoholi docenią. Ale przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Węgiel - 120   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy