Zupa z klopsikami i ryżem

Klasyczne pierwsze danie z mięsem i ziemniakami! Ta zupa z klopsikami i ryżem jest bardzo prosta w przygotowaniu-poradzi sobie z tym każda gospodyni domowa. Możesz dostosować jego gęstość i skład produktów, dostosowując je do własnych upodobań i preferencji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 53 % 8 g
81 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z klopsikami i ryżem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, mieszane, kurczaka. Ryż też, mam biały długi. Dokładnie umyj i osusz warzywa. Umyj również jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś mięso mielone do odpowiedniej miski. Dodaj do niego jajko, sól i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone łyżką lub rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ściskając kawałki mięsa mielonego, uformuj małe okrągłe klopsiki. Aby mięso nie przyklejało się do rąk, zwilż je wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz umyte warzywa. Pokrój ziemniaki w kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu z grubym dnem smażyć marchewki i ziemniaki na oleju roślinnym przez około 5 minut, mieszając łyżką lub szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze spłucz ryż w pięciu wodach. Następnie dodaj ryż wraz z liściem laurowym do smażonych warzyw. Kontynuuj smażenie, mieszając, jeszcze przez 1 minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 2 litry gorącej wody do rondla, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj zawartość garnka przez około 5 minut na średnim lub średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś klopsiki do wrzącej wody pojedynczo. Uważaj, aby nie poparzyć się rozpryskami gorącej wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj zupę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu usuwając pianę i mieszając od dołu do góry. Gotowe klopsiki powinny unosić się na skosztuj zupy i, jeśli to konieczne, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw zupę pod przykryciem przez około 10 minut i wlej do talerzy, posypując posiekanymi ziołami.

prawdopodobnie nie ma wśród nas ludzi, którzy nigdy nie jedli takiej zupy w domu, szkole czy przedszkolu. Zamiast ryżu możesz użyć gryki lub innego zboża - okaże się równie smaczne.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy