skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z klopsikami i ryżem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, mieszane, kurczaka. Ryż też, mam biały długi. Dokładnie umyj i osusz warzywa. Umyj również jajko.
Krok 2:
Przenieś mięso mielone do odpowiedniej miski. Dodaj do niego jajko, sól i przyprawy.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj mięso mielone łyżką lub rękami.
Krok 4:
Ściskając kawałki mięsa mielonego, uformuj małe okrągłe klopsiki. Aby mięso nie przyklejało się do rąk, zwilż je wodą.
Krok 5:
Obierz umyte warzywa. Pokrój ziemniaki w kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
W rondlu z grubym dnem smażyć marchewki i ziemniaki na oleju roślinnym przez około 5 minut, mieszając łyżką lub szpatułką.
Krok 7:
Dobrze spłucz ryż w pięciu wodach. Następnie dodaj ryż wraz z liściem laurowym do smażonych warzyw. Kontynuuj smażenie, mieszając, jeszcze przez 1 minutę.
Krok 8:
Wlej 2 litry gorącej wody do rondla, wymieszaj.
Krok 9:
Gotuj zawartość garnka przez około 5 minut na średnim lub średnim ogniu.
Krok 10:
Przenieś klopsiki do wrzącej wody pojedynczo. Uważaj, aby nie poparzyć się rozpryskami gorącej wody.
Krok 11:
Gotuj zupę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu usuwając pianę i mieszając od dołu do góry. Gotowe klopsiki powinny unosić się na skosztuj zupy i, jeśli to konieczne, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 12:
Pozostaw zupę pod przykryciem przez około 10 minut i wlej do talerzy, posypując posiekanymi ziołami.
prawdopodobnie nie ma wśród nas ludzi, którzy nigdy nie jedli takiej zupy w domu, szkole czy przedszkolu. Zamiast ryżu możesz użyć gryki lub innego zboża - okaże się równie smaczne.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g