mus truskawkowy

pyszny letni deser jest wart czasu. Istnieje wiele różnych opcji musów truskawkowych. W zależności od technologii i użytych składników deser jest mniej lub bardziej delikatny. Niedawno zrobiłem mus na bazie semoliny. Przepis na ten mus wkrótce opublikuję na stronie. Ta sama opcja z dodatkiem bitej śmietany i żelatyny. To najdelikatniejszy mus, jakiego próbowałem. Bardzo przypomina strukturę Panna Cotta. Chociaż w zasadzie tak jest, ale z dodatkiem truskawkowego aromatycznego puree.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 74 % 20 g
153 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować mus truskawkowy, potrzebujemy: dojrzałych soczystych pachnących truskawek, śmietany (33% tłuszczu i więcej), żelatyny (w proszku), wody i cukru pudru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna zalać wodą. Pozostaw do spęcznienia przez 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj truskawki, Usuń kucyki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel truskawki w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby możesz przetrzeć puree przez sito,aby usunąć małe nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzoną śmietanę ubić w mocną, stabilną pianę, stopniowo wlewając cukier puder.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W porcjach dodaj puree truskawkowe do bitej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż mus truskawkowy w miseczkach i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj deser truskawkami i miętą. Smacznego!

nie można zrezygnować ze słodkich deserów, nawet na ścisłej diecie, aby były jak najłatwiejsze i przygotowane w domu. Mus truskawkowy to naturalny i smaczny przysmak, który można łączyć z różnymi składnikami, a gotowanie nie staje się trudniejsze. Podstawą deseru są zawsze jagody, więc wybierz najsmaczniejsze owoce.

przepis na ten mus truskawkowy jest bardzo wszechstronny i prosty. Być może właśnie w prostocie jego główna zaleta. Można go przygotować, wlewając do małych szklanek i dekorując świeżymi jagodami, tak jak w tym przepisie. Ale ten przepis przyda się również wtedy, gdy chcesz zrobić proste ciasto bez pieczenia lub duży mus. Ponadto ten mus doskonale nadaje się do dodawania do ciast wielowarstwowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy