Domowy Mus w proszku różni się od kupionego w sklepie w taki sam sposób, jak, powiedzmy, mleko kupione w sklepie różni się od mleka rynkowego, spod żywej krowy. Jego smak jest bardziej bogaty, przyjemny, harmonijny. I nie ma dla ciebie chemicznego smaku. Jak więc zrobić mus w domu, aby wszyscy oszaleli?
przede wszystkim zdecydujmy się na tytuły. Przetłumaczone z francuskiego słowo & bdquo;mus & rdquo; oznacza & bdquo;piankę & rdquo;. A w historycznej ojczyźnie jest przygotowywany od dawna i na różne sposoby, na podstawie różnych produktów. Mogą to być: mleko, śmietana, miód, owoce, jagody, czekolada, kakao, lody, sok, wino, tłuczone ziemniaki, kawa, białka jaj, żelatyna, melasa, agar-agar. We współczesnej kuchni często stosuje się inne, czasem bardzo nieoczekiwane składniki: mąkę kukurydzianą lub ciecierzycę, semolinę, wywary itp.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na mus:
ale cokolwiek zawiera przepis na mus, zawsze musi być przewiewny, delikatny. Powinien zachować formę i nie spaść podczas serwowania. To efektowny wygląd sprawia, że ten deser jest tak popularny i pożądany na każdym stole.
nawiasem mówiąc, domowe musy można przygotować nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych jagód. Przed tym jagodom należy pozwolić się położyć, aby stos nadmiaru soku, w przeciwnym razie mus zacznie się unosić”. Deser witaminowy z nich przygotowywany jest z dodatkiem żelatyny lub agaru. Jagody są mielone na jednorodną masę bez pestek - przez drobne sitko, jeśli weźmiemy maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki. Następnie ubij z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Wlej rozpuszczoną żelatynę i ubij, aż puree rozjaśni się i wzrośnie dwa razy. Na tym etapie mus jest gotowy, można go rozłożyć na szklankach i schłodzić w lodówce. Fajnie, że w tym procesie nie spadnie, ale utrzyma formę, nie straci blasku.
popularny mus czekoladowy można przygotować na bazie śmietany lub jajek (lub obu). I dobrze się z nim łączy skórka pomarańczowa.