skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować mus Marshmallow z truskawkami i truskawkami, potrzebujemy: pianki waniliowe (możesz również wziąć truskawki), truskawki (świeże lub mrożone, mam mrożone), śmietanę do ubijania (33-35% tłuszczu), wodę, cukier i truskawki.
Krok 2:
Umyj truskawki, osusz, Usuń kucyki. Pokrój jagody na małe kawałki. Jeśli truskawki są zamrożone, należy je wstępnie rozmrozić, zachować wydzielony sok.
Krok 3:
Umyj i osusz truskawki, usuń ogony.
Krok 4:
Włóż pokrojone truskawki do rondla, dodaj cukier, wlej wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż jagody będą miękkie.
Krok 5:
Ubij jagody za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą gładkie.
Krok 6:
Pokrój pianki na kawałki.
Krok 7:
Dodaj pianki pokrojone na kawałki do gorącej masy truskawkowej i ponownie ubij blenderem.
Krok 8:
Schłodzić masę do temperatury pokojowej.
Krok 9:
Schłodzoną śmietanę ubić w mocną, stabilną pianę.
Krok 10:
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z puree truskawkowym, uważając, aby masa nie straciła swojej lekkości.
Krok 11:
Zostaw kilka truskawek do dekoracji, dodaj resztę do kremowej masy Marshmallow i wymieszaj.
Krok 12:
Włóż mus piankowy do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 13:
Przed podaniem udekoruj mus pozostałymi truskawkami,kawałkami pianek i miętą.
w zależności od stopnia słodyczy pianek, cukier może wcale nie być potrzebny. Więc zanim ugotujesz truskawki, spróbuj, jakie masz pianki. Jeśli jest umiarkowanie słodki, możesz dodać cukier. A jeśli jest bardzo słodki, cukier albo wcale nie jest dodawany,albo bardzo mało. W przeciwnym razie twój deser okaże się mdły. A smak jagód w nim w ogóle nie będzie odczuwalny.
w zeszłym roku zrobiłam krem Marshmallow, a także owoce w kremie Marshmallow. Ten przepis jest do nich podobny, tutaj są podobne składniki, ale technologia gotowania jest nieco inna. Pianki dodaje się do gorących truskawek. Oryginalny przepis mówi, że nie można go ubić blenderem, ale po prostu stopić w gorącej mieszance. Na początku tak zrobiłem, ale najwyraźniej mamy pianki nie takie same jak za granicą i nie topią się. Dlatego musiałem ubić blenderem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g