mus Marshmallow z truskawkami i truskawkami

prawdziwa uczta, dzieci będą zachwycone. Przepis na ten mus znalazłem na zagranicznej stronie, przetłumaczyłem i ugotowałem. Musiałem pilnie gdzieś dołączyć truskawki, które w tym roku cieszyły się obfitymi zbiorami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 68 % 21 g
171 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować mus Marshmallow z truskawkami i truskawkami, potrzebujemy: pianki waniliowe (możesz również wziąć truskawki), truskawki (świeże lub mrożone, mam mrożone), śmietanę do ubijania (33-35% tłuszczu), wodę, cukier i truskawki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki, osusz, Usuń kucyki. Pokrój jagody na małe kawałki. Jeśli truskawki są zamrożone, należy je wstępnie rozmrozić, zachować wydzielony sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz truskawki, usuń ogony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone truskawki do rondla, dodaj cukier, wlej wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż jagody będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jagody za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pianki na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pianki pokrojone na kawałki do gorącej masy truskawkowej i ponownie ubij blenderem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić masę do temperatury pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzoną śmietanę ubić w mocną, stabilną pianę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z puree truskawkowym, uważając, aby masa nie straciła swojej lekkości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zostaw kilka truskawek do dekoracji, dodaj resztę do kremowej masy Marshmallow i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż mus piankowy do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem udekoruj mus pozostałymi truskawkami,kawałkami pianek i miętą.

w zależności od stopnia słodyczy pianek, cukier może wcale nie być potrzebny. Więc zanim ugotujesz truskawki, spróbuj, jakie masz pianki. Jeśli jest umiarkowanie słodki, możesz dodać cukier. A jeśli jest bardzo słodki, cukier albo wcale nie jest dodawany,albo bardzo mało. W przeciwnym razie twój deser okaże się mdły. A smak jagód w nim w ogóle nie będzie odczuwalny.

w zeszłym roku zrobiłam krem Marshmallow, a także owoce w kremie Marshmallow. Ten przepis jest do nich podobny, tutaj są podobne składniki, ale technologia gotowania jest nieco inna. Pianki dodaje się do gorących truskawek. Oryginalny przepis mówi, że nie można go ubić blenderem, ale po prostu stopić w gorącej mieszance. Na początku tak zrobiłem, ale najwyraźniej mamy pianki nie takie same jak za granicą i nie topią się. Dlatego musiałem ubić blenderem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy