dżem morelowy z ziarnami kawy

dżem owocowy o bardzo nietypowym smaku. Ten dżem morelowy jest przygotowywany razem z ziarnami kawy. Kawa nadaje deserowi lekko cierpki smak, ale nie wpływa na jego kolor. Dżem pozostaje pięknym bursztynowym kolorem. Dla wielu podczas degustacji pojawia się zdziwienie niezwykłym smakiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 36 g
151 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem morelowy z ziarnami kawy, potrzebujesz: moreli, cukru, cytryny, ziaren kawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki, zważyć. Połowę moreli puree w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostałe morele pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cytrynę, osusz, wyciśnij sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel ziarna kawy, aby w większym stopniu ujawniły swój smak. Młynek do kawy w tym przypadku nie jest potrzebny, nie potrzebujemy kawy mielonej. Lepiej jest użyć zwykłego moździerza, aby zachować małe kawałki ziaren. Takie mielenie jest konieczne, aby dżem nie nabrał brązowego koloru kawy podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozdrobnioną kawę wylać na czystą gazę złożoną w kilku warstwach. Zrób torebkę i zawiąż węzeł.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W emaliowanej misce, w której będzie gotowany dżem, połącz pokrojone morele, puree morelowe, cukier, sok z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż torebkę z kawą do powstałej masy owocowej i pozostaw na stole na 1,5 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż masę owocową do ognia, zagotuj. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Upuść dżem na spodek, jeśli kropla się nie rozprowadza i utrzymuje swój kształt, dżem jest gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij dżem z ognia, wyjmij torebkę z kawą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby zachować dżem do zimy, należy wysterylizować odpowiedni słoik i pokrywkę, ułożyć dżem i szczelnie zamknąć lub zwinąć. Przechowuj dżem morelowy w lodówce lub w piwnicy. Jeśli planujesz zjeść deser od razu, możesz włożyć go do czystego słoika i zamknąć zwykłą pokrywką. Przechowywać również w lodówce. Smacznego!

przepis na ten dżem początkowo wzbudził we mnie pewne wątpliwości. Czy spodoba ci się połączenie moreli i kawy? Ale postanowiłem spróbować. Niejednokrotnie byłem już przekonany przez doświadczenie, że często niezwykłe połączenie składników daje niezwykły, ale smaczny wynik. A w przypadku tego dżemu też się nie pomyliłem.
deser ma bardzo delikatną konsystencję, lekką kwaskowatość i cierpkość.
aby wzmocnić smak i aromat kawy, możesz zwiększyć ilość kawy do 4-5 łyżek.
moim zdaniem 3 łyżki. l.wystarczy.
jeśli nie lubisz kwaśności, możesz zwiększyć wagę cukru według własnych upodobań.
krewni i znajomi, których częstowałem dżemem, byli zaskoczeni" tajemniczym " smakiem. Niektórzy nawet nie od razu ustalili, że deser został zrobiony z kawą). Ale wszystkim zdecydowanie się podobało.
dżem może być używany jako nadzienie do słodkich wypieków.
z podanej ilości składników dostałem około 800 ml dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g

Podobne przepisy