skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie kremu do ciasta Napoleona jest dość proste. Garnek do gotowania kremu najlepiej stosować z powłoką nieprzywierającą. Daje to gwarancję, że krem się nie przypali. W przeciwnym razie możesz przygotować krem w łaźni wodnej.
aby zrobić krem, wlej mleko do małego rondla, dodaj cukier i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Podczas podgrzewania mieszaj, aby cukier się rozpuścił.
podczas podgrzewania mleka połącz jajka osobno ze skrobią. Dodaj wanilinę i krótko wymieszaj, aby nie było grudek.
następnie wlej wrzące mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wlej śmietanę z powrotem do rondla i wróć do ognia. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij krem z ognia. Krem powinien stać się dość gęsty, ale z wyglądu gładki i jednolity.
masło pokroić w kostkę i dodać do gorącej śmietany. Mieszaj, aż masło się rozpuści i całkowicie wtrąca się w krem.
przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby całkowicie go schłodzić.
następnie ubij ciężką śmietanę na puszystą, trwałą śmietanę.
lekko ubij schłodzoną śmietanę mikserem, aby była bardziej puszysta i wymieszaj ręcznie trzepaczką lub szpatułką z bitą śmietaną.
wszystko! Krem jest gotowy!
użyj go do ułożenia jednego z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ciast na świecie!
miłej herbaty!
wcześniej Napoleon był przygotowywany znacznie łatwiej - trójkątne ciasta z ciasta francuskiego były po prostu przekładane kremem na mleku i podawane w ciągu dnia. Teraz krem stał się bardziej wyrafinowany i moim zdaniem smaczniejszy. Ponieważ dzięki dodaniu masła i bitej śmietany uzyskał tę samą delikatność i lekkość, która jest nieodłączna od samego ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g