kremowy krem do Napoleona

pyszny, delikatny i bardzo przewiewny krem do twoich kreacji! Ciasto Napoleon to już światowy klasyk w cukiernictwie. A główną rolę w jego smaku odgrywa właśnie smak samego kremu. Spróbujmy to ugotować. Po wypróbowaniu ciasta Napoleona z takim kremem nigdy nie zmyjesz go!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 53 % 20 g
218 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

przygotowanie kremu do ciasta Napoleona jest dość proste. Garnek do gotowania kremu najlepiej stosować z powłoką nieprzywierającą. Daje to gwarancję, że krem się nie przypali. W przeciwnym razie możesz przygotować krem w łaźni wodnej.
aby zrobić krem, wlej mleko do małego rondla, dodaj cukier i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Podczas podgrzewania mieszaj, aby cukier się rozpuścił.
podczas podgrzewania mleka połącz jajka osobno ze skrobią. Dodaj wanilinę i krótko wymieszaj, aby nie było grudek.
następnie wlej wrzące mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wlej śmietanę z powrotem do rondla i wróć do ognia. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij krem z ognia. Krem powinien stać się dość gęsty, ale z wyglądu gładki i jednolity.
masło pokroić w kostkę i dodać do gorącej śmietany. Mieszaj, aż masło się rozpuści i całkowicie wtrąca się w krem.
przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby całkowicie go schłodzić.
następnie ubij ciężką śmietanę na puszystą, trwałą śmietanę.
lekko ubij schłodzoną śmietanę mikserem, aby była bardziej puszysta i wymieszaj ręcznie trzepaczką lub szpatułką z bitą śmietaną.
wszystko! Krem jest gotowy!
użyj go do ułożenia jednego z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ciast na świecie!
miłej herbaty!

wcześniej Napoleon był przygotowywany znacznie łatwiej - trójkątne ciasta z ciasta francuskiego były po prostu przekładane kremem na mleku i podawane w ciągu dnia. Teraz krem stał się bardziej wyrafinowany i moim zdaniem smaczniejszy. Ponieważ dzięki dodaniu masła i bitej śmietany uzyskał tę samą delikatność i lekkość, która jest nieodłączna od samego ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy