skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić zupę puree, najpierw przygotuj warzywa. Obierz i opłucz cebulę, marchewkę, czosnek i ziemniaki.
zagotuj wodę w małym rondlu i dodaj pokrojone ziemniaki. Bardzo drobno, jak zwykle kroimy w zupę, nie trzeba jej kroić. Ponieważ i tak wszystko zmielimy. Wystarczy pokroić ziemniaki na kawałki i zanurzyć we wrzącej wodzie. Gotuj do miękkości.
pokrój cebulę, zetrzyj marchewki. Podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego.
gdy ziemniaki się ugotują, włóż je razem z wodą do blendera. Dodaj do niego smażoną cebulę i marchewkę. Dodaj kilka ząbków czosnku. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu. Przykryj Blender pokrywką i włącz na kilka minut, aby wszystkie produkty zostały zmiażdżone i zamienione w jednorodne puree.
następnie wlej wszystko z powrotem do garnka. Dodaj trochę śmietany do zupy. Wymieszaj i zagotuj. Wyłącz i przykryj. Odstaw na 5 minut, zaparz.
w tym czasie pokrój boczek osobno na kawałki o szerokości 3-5 cm, nie musisz ciąć mocno dużych, ponieważ wygodniej będzie jeść małe w zupie. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Połóż na nim pokrojony boczek i smaż przez kilka minut z obu stron. Nie trzeba dodawać oleju podczas smażenia, ponieważ boczek jest dość tłusty i podczas smażenia uwolni się z niego tłuszcz.
gotową zupę wlej do porcjowanych talerzy i wlej trochę smażonego boczku do centa. W razie potrzeby podczas serwowania można posypać zupę świeżymi ziołami.
podawaj zupę natychmiast na gorąco.
smacznego!
do takiej zupy Zwykle dodaję różne inne warzywa, takie jak cukinia, papryka, pomidory. A jeśli chcesz być bardziej satysfakcjonujący, możesz dodać trochę gotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g