zupa puree z boczkiem

wystarczająco wszechstronna zupa na rodzinny obiad! Bardzo smaczna, lekka i sycąca zupa do codziennego menu. Często gotuję taką zupę, więc dzieci bardzo ją uwielbiają. A wszystko dlatego, że nie znajdują tam gotowanej cebuli ani marchewki. I ogólnie bardzo lubią smak zupy. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić zupę puree, najpierw przygotuj warzywa. Obierz i opłucz cebulę, marchewkę, czosnek i ziemniaki.
zagotuj wodę w małym rondlu i dodaj pokrojone ziemniaki. Bardzo drobno, jak zwykle kroimy w zupę, nie trzeba jej kroić. Ponieważ i tak wszystko zmielimy. Wystarczy pokroić ziemniaki na kawałki i zanurzyć we wrzącej wodzie. Gotuj do miękkości.
pokrój cebulę, zetrzyj marchewki. Podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego.
gdy ziemniaki się ugotują, włóż je razem z wodą do blendera. Dodaj do niego smażoną cebulę i marchewkę. Dodaj kilka ząbków czosnku. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu. Przykryj Blender pokrywką i włącz na kilka minut, aby wszystkie produkty zostały zmiażdżone i zamienione w jednorodne puree.
następnie wlej wszystko z powrotem do garnka. Dodaj trochę śmietany do zupy. Wymieszaj i zagotuj. Wyłącz i przykryj. Odstaw na 5 minut, zaparz.
w tym czasie pokrój boczek osobno na kawałki o szerokości 3-5 cm, nie musisz ciąć mocno dużych, ponieważ wygodniej będzie jeść małe w zupie. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Połóż na nim pokrojony boczek i smaż przez kilka minut z obu stron. Nie trzeba dodawać oleju podczas smażenia, ponieważ boczek jest dość tłusty i podczas smażenia uwolni się z niego tłuszcz.
gotową zupę wlej do porcjowanych talerzy i wlej trochę smażonego boczku do centa. W razie potrzeby podczas serwowania można posypać zupę świeżymi ziołami.
podawaj zupę natychmiast na gorąco.
smacznego!

do takiej zupy Zwykle dodaję różne inne warzywa, takie jak cukinia, papryka, pomidory. A jeśli chcesz być bardziej satysfakcjonujący, możesz dodać trochę gotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy