najczęstsze domowe mleko skondensowane

pyszny słodki deser dla najmłodszych na herbatę! Najbardziej udany przepis na gotowanie skondensowanego mleka w domu, który z pewnością ci się spodoba i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 74 % 17 g
112 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kupujemy świeże wiejskie mleko i cukier, aby przygotować pyszne skondensowane mleko w domu. Wkładamy rondel, do którego wlano półtora litra mleka, na piec i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy tylko mleko się zagotuje, zmniejsz ogień kuchenki do małego, zamknij patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy tylko połowa mleka się zagotuje, dodaj dwieście trzydzieści gramów cukru do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadal gotujemy mleko przez trzydzieści minut aktywnie mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i doprowadzamy produkt do gotowości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych dostępnych potraw według naszych przepisów! Smacznego i picia herbaty!

domowe mleko skondensowane! Kto nie lubi tego deseru? Ta delikatna lepka masa, słodka-słodka, ale której nie można oderwać. Bierzesz łyżkę, potem jeszcze jedną, zamykasz oczy, cieszysz się i UPS, nie ma już pół banku! Ta "podstępna" słodycz przetoczyła więcej niż jedno pokolenie słodyczy. I Podwójnie smaczne jest nauczenie się, jak to zrobić samemu. Nie jest to trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Gotujemy skondensowane mleko w domu, robimy to tak jak my!
mleko skondensowane (rozg. mleko skondensowane — - skoncentrowane mleko, które jest zwykle przygotowywane z cukrem. Pierwszy zakład do produkcji mleka skondensowanego w Rosji pojawił się w Orenburgu w 1881 roku.
technologia wytwarzania mleka skondensowanego została opatentowana 19 sierpnia 1856 r.przez amerykańskiego wynalazcę Gale ' a Bordena, jego celem było wymyślenie sposobu długoterminowego przechowywania żywności. Wracając w 1851 roku z wystawy handlowej z Londynu, był świadkiem śmierci kilkorga dzieci z powodu zatrucia złym mlekiem chorych krów, od tego momentu Borden zajął się zagęszczaniem mleka. W 1858 roku w USA otwarto pierwszy na świecie Zakład do produkcji skondensowanego mleka, a wraz z wybuchem wojny domowej produkt zaczął być produkowany w ogromnych ilościach, aby zaopatrzyć go w żołnierzy północy. Powojenna sława Bordena pozwoliła mu założyć kilka nowych fabryk, przekazać dobrze prosperującą firmę synom, a sam zakończyć swoje dni w małym miasteczku w Teksasie, nazwanym jego imieniem Borden.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy