skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kupujemy świeże wiejskie mleko i cukier, aby przygotować pyszne skondensowane mleko w domu. Wkładamy rondel, do którego wlano półtora litra mleka, na piec i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu.
Krok 2:
Gdy tylko mleko się zagotuje, zmniejsz ogień kuchenki do małego, zamknij patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie.
Krok 3:
Gdy tylko połowa mleka się zagotuje, dodaj dwieście trzydzieści gramów cukru do rondla.
Krok 4:
Nadal gotujemy mleko przez trzydzieści minut aktywnie mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i doprowadzamy produkt do gotowości.
Krok 5:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych dostępnych potraw według naszych przepisów! Smacznego i picia herbaty!
domowe mleko skondensowane! Kto nie lubi tego deseru? Ta delikatna lepka masa, słodka-słodka, ale której nie można oderwać. Bierzesz łyżkę, potem jeszcze jedną, zamykasz oczy, cieszysz się i UPS, nie ma już pół banku! Ta "podstępna" słodycz przetoczyła więcej niż jedno pokolenie słodyczy. I Podwójnie smaczne jest nauczenie się, jak to zrobić samemu. Nie jest to trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Gotujemy skondensowane mleko w domu, robimy to tak jak my!
mleko skondensowane (rozg. mleko skondensowane — - skoncentrowane mleko, które jest zwykle przygotowywane z cukrem. Pierwszy zakład do produkcji mleka skondensowanego w Rosji pojawił się w Orenburgu w 1881 roku.
technologia wytwarzania mleka skondensowanego została opatentowana 19 sierpnia 1856 r.przez amerykańskiego wynalazcę Gale ' a Bordena, jego celem było wymyślenie sposobu długoterminowego przechowywania żywności. Wracając w 1851 roku z wystawy handlowej z Londynu, był świadkiem śmierci kilkorga dzieci z powodu zatrucia złym mlekiem chorych krów, od tego momentu Borden zajął się zagęszczaniem mleka. W 1858 roku w USA otwarto pierwszy na świecie Zakład do produkcji skondensowanego mleka, a wraz z wybuchem wojny domowej produkt zaczął być produkowany w ogromnych ilościach, aby zaopatrzyć go w żołnierzy północy. Powojenna sława Bordena pozwoliła mu założyć kilka nowych fabryk, przekazać dobrze prosperującą firmę synom, a sam zakończyć swoje dni w małym miasteczku w Teksasie, nazwanym jego imieniem Borden.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g