skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny kompot na zimę, myjemy morele i usuwamy nasiona.
Krok 2:
Ułóż morele szczelnie w dół w dobrze umytych i wysterylizowanych słoikach.
Krok 3:
Aby przygotować syrop, obliczamy wymaganą ilość wody i wlewamy wrzącą wodę do litrowego kubka, który wlewamy do słoików z morelami.
Krok 4:
Potrzebowałem dwóch litrów wrzącej wody na sześć sześćset gramów puszek.
Krok 5:
Przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami i pozwól morelom rozgrzać się przez dziesięć minut.
Krok 6:
Kładziemy patelnię na kuchence, do której wlewamy jeden litr wody i wlewamy kilogram cukru.
Krok 7:
Dodaj jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego do garnka z wodą.
Krok 8:
Dodaj siedemset mililitrów wody do rondla, mieszając przygotuj syrop i zagotuj słodką wodę.
Krok 9:
Spuść wcześniej zalaną wrzącą wodę ze schłodzonych słoików z morelami.
Krok 10:
Napełnij słoiki do góry przygotowanym syropem i szczelnie zamknij pokrywkami.
Krok 11:
Odwróć zamknięte puszki i sprawdzając, czy są szczelne, przykryj kocem lub kocem, a następnie pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Ugotowany kompot przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Smacznego!
domowe przygotowanie-kompot morelowy na zimę do zimy nie jest godny! Pamiętaj, że w dzieciństwie zawsze chciałem pić coś smacznego i słodkiego.
sody nie wolno było pić, ale napoje owocowe i kompoty nasze matki i babcie gotowały z przyjemnością. Obfitość jagód i owoców w lecie to tylko przestrzeń do domowych napojów.
nawet w dawnych czasach ludzie starali się zachować dary lata na zimę, a wraz z pojawieniem się konserwacji kompoty weszły do naszego życia. Dzisiaj powiem Ci, jak zachować najbardziej słoneczny owoc moreli na zimę, robiąc z niego pyszny kompot!
Morela pospolita (łac. Prúnus armeníaca) - drzewo owocowe, gatunek z sekcji moreli (Armeniaca) z rodzaju śliwka (Prunus) z rodziny różowatych (Rosaceae). Morela nazywana jest również owocami moreli pospolitej, podobnie jak inne rodzaje moreli, z których produkuje się kilka rodzajów suszonych owoców, przede wszystkim Kaisa, suszone morele, a także Uryuk.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g