kompot morelowy bez pestek na zimę z kwasem cytrynowym

morele na zimę-aż do zimy na pewno nie są godne! Najbardziej udany i prosty przepis na kompot z moreli, który zachwyci i zaskoczy dobrym smakiem i będzie przypominał słoneczne lato!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
93 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny kompot na zimę, myjemy morele i usuwamy nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż morele szczelnie w dół w dobrze umytych i wysterylizowanych słoikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować syrop, obliczamy wymaganą ilość wody i wlewamy wrzącą wodę do litrowego kubka, który wlewamy do słoików z morelami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Potrzebowałem dwóch litrów wrzącej wody na sześć sześćset gramów puszek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami i pozwól morelom rozgrzać się przez dziesięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy patelnię na kuchence, do której wlewamy jeden litr wody i wlewamy kilogram cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego do garnka z wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj siedemset mililitrów wody do rondla, mieszając przygotuj syrop i zagotuj słodką wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść wcześniej zalaną wrzącą wodę ze schłodzonych słoików z morelami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij słoiki do góry przygotowanym syropem i szczelnie zamknij pokrywkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć zamknięte puszki i sprawdzając, czy są szczelne, przykryj kocem lub kocem, a następnie pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Ugotowany kompot przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Smacznego!

domowe przygotowanie-kompot morelowy na zimę do zimy nie jest godny! Pamiętaj, że w dzieciństwie zawsze chciałem pić coś smacznego i słodkiego.
sody nie wolno było pić, ale napoje owocowe i kompoty nasze matki i babcie gotowały z przyjemnością. Obfitość jagód i owoców w lecie to tylko przestrzeń do domowych napojów.
nawet w dawnych czasach ludzie starali się zachować dary lata na zimę, a wraz z pojawieniem się konserwacji kompoty weszły do naszego życia. Dzisiaj powiem Ci, jak zachować najbardziej słoneczny owoc moreli na zimę, robiąc z niego pyszny kompot!
Morela pospolita (łac. Prúnus armeníaca) - drzewo owocowe, gatunek z sekcji moreli (Armeniaca) z rodzaju śliwka (Prunus) z rodziny różowatych (Rosaceae). Morela nazywana jest również owocami moreli pospolitej, podobnie jak inne rodzaje moreli, z których produkuje się kilka rodzajów suszonych owoców, przede wszystkim Kaisa, suszone morele, a także Uryuk.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy