kompot gruszkowy z całych gruszek na zimę

bardzo smaczny domowy kompot, który wszyscy kochamy od dzieciństwa. Wszystko bardzo ładne i smaczne W tym roku jest dużo gruszek i są tak piękne, że nie mogłem się oprzeć i postanowiłem zamknąć je w całości, okazało się niesamowite
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
30 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

przygotowujemy gruszki, przycinamy łodygi, myjemy, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą
podpalamy i czekamy, aż woda się zagotuje
gotuj gruszki przez 15 minut na średnim ogniu
przygotowujemy słoiki-sterylizujemy słoiki
gruszki wkładamy do słoików
przygotuj syrop: w bulionie, w którym gotowano gruszki, dodaj cukier i zagotuj, włóż kwas cytrynowy.
wlać syrop gruszkowy i zwinąć

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy