jak marynować świnie na zimę

sposób na przygotowanie najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Jak marynować świnie na zimę? To nie jest trudne. Oczywiście trzeba trochę wysiłku, aby znaleźć wszystkie potrzebne składniki. A Proces jest dość pracochłonny w pierwszych dniach, a następnie wystarczy uzbroić się w cierpliwość. Grzyby są smaczne i pachnące!
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 25 % 2 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 63 D 1 h 30 min

w sieci pojawiają się sprzeczne informacje na temat jadalności świń. W tym przepisie przygotowywane są grube świnie, które należą do warunkowo jadalnych grzybów(w przeciwieństwie do cienkich świń). Te grzyby mają niesamowity smak, jeśli są odpowiednio ugotowane. Szczególnie dobre są solone świnie, chociaż niektórzy zbieracze grzybów wolą je smażyć lub marynować.

ważnym warunkiem podczas zbierania świń jest czysty teren. Grzyby te mają tendencję do wchłaniania i gromadzenia różnych zanieczyszczeń z gleby, dlatego surowo zabrania się zbierania z pobliskich dróg lub fabryk. Dotyczy to jednak wszystkich grzybów. Im dalej od miast i autostrad, tym lepiej. Idealnie-pusty las w ekologicznie czystym obszarze.

więc grzyby są zbierane - teraz sortujemy je, usuwając gałązki, przyklejone liście, wycinając zepsute obszary. Następnie dobrze umyj grzyby i przenieś je do dużego rondla. Napełnij osoloną wodą (zimną) i pozostaw na trzy dni. W ciągu każdego dnia musisz zmienić wodę na świeżą 4-5 razy.

kiedy minie ten czas, myjemy grzyby i przenosimy je z powrotem do dużego rondla. Napełnij zimną czystą wodą, dodaj sól, umieść na dużym ogniu i zagotuj. Gdy płyn się zagotuje, wrzuć zawartość patelni do durszlaka, spłucz. Powtarzamy to samo jeszcze dwa razy, ponownie myjemy grzyby, pozwalamy wodzie spłynąć. Grzyby powinny ostygnąć do temperatury pokojowej.

teraz w dużym pojemniku (drewnianym, szklanym lub emaliowanym, możesz również użyć naczyń ze stali nierdzewnej) przenosimy grzyby i przyprawy warstwami: warstwę grzybów, warstwę liści i przypraw, układamy wszystko mniej lub bardziej równomiernie. Nie zapomnij obrać czosnku i pokroić na kilka kawałków. Każdą warstwę grzybów posyp solą. Połóż grzyby górną warstwą, na której kładziemy czystą bawełnianą szmatkę.

umieść grzyby pod prasą (możesz użyć dużego płaskiego talerza i puszki z wodą ustawionej na górze). Pozostaw grzyby do soli w chłodnym miejscu (można je przechowywać w lodówce) przez 2 miesiące. Następnie możesz spróbować świń.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal / 100g
  • Liście jeżyny - 0   kcal/100g
  • Liście truskawek - 30   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g
  • Świnoujście - 73   kcal/100g

Podobne przepisy