barszcz z wołowiną i buraczkami

najlepszy przepis na barszcz:) jasny kolor i bogaty smak.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
32 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

napełnij mięso wodą, dodaj liść laurowy.
Postaw na duży ogień.
gdy woda się zagotuje, usuń pianę.
gotuj przez 1,5 godziny na średnim ogniu.
po 1,5 godzinie wyciągnij liść laurowy i mięso.
pokrój ziemniaki w kostkę, posiekaj kapustę, drobno posiekaj cebulę.
zmiażdż czosnek i drobno posiekaj.
ugotowane mięso pokroić w kostkę.
zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
zetrzyj buraki na grubej tarce.
włóż mięso, ziemniaki i kapustę do gotującego się bulionu.
podgrzej patelnię 1 łyżką oleju.
rozłóż buraki na chwilę podsmaż.
dodaj cukier i ocet, dobrze wymieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody, dobrze wymieszaj.
dusić buraki przez 1-2 minuty i przełożyć do zupy.
na patelni z 1 łyżką oleju podsmaż cebulę.
dodaj marchewki, smaż przez 1-2 minuty.
Przenieś do zupy.
dodaj liść laurowy, czosnek, sól i pieprz do smaku.

Barszcz to rodzaj zupy na bazie buraków, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Tradycyjne danie Słowian Wschodnich, główne pierwsze danie kuchni ukraińskiej.
danie ma kilkanaście odmian, co wiąże się z podziałem w przeszłości ziem ukraińskich, z istnieniem różnych części narodu ukraińskiego w Rosji, Polsce, Mołdawii, Rumunii, Czechosłowacji, z wpływem na kształtowanie się kuchni ukraińskiej różnych zwyczajów kulinarnych i smaków.
istnieje wiele regionalnych odmian barszczu. Ogólnie rzecz biorąc, barszcz można podzielić na dwa rodzaje:
gorący (czerwony) - ten rodzaj barszczu jest powszechny w kuchni różnych narodów, szczególnie popularny w Rosji i na Ukrainie;
zimny barszcz, który jest przygotowywany głównie wiosną / latem.
Czerwony jest przygotowywany z ziemniaków (z drugiej połowy XIX wieku), kapusty, marchwi, cebuli, pietruszki, kopru i, koniecznie, buraków, dzięki czemu Barszcz staje się ciemnoczerwony (buraczany). Czerwony barszcz z reguły gotuje się na bulionie mięsno — kostnym, chociaż historycznie był to prosty pokarm chłopów, a mięso dodawano do potrawy tylko na święta, w dni powszednie dodawano tłuczony tłuszcz z czosnkiem i cebulą.
podczas serwowania barszcz jest zwykle doprawiany kwaśną śmietaną, z wyłączeniem niektórych odmian, na przykład Odessy. Podaje się również świeży, Zwykle chleb żytni lub pampuszki z sosem czosnkowym.
podczas postu Barszcz gotuje się bez użycia smalcu lub mięsa, tylko na oleju słonecznikowym, z grzybami, czasem z rybami. Na zachodzie Ukrainy na Boże Narodzenie tradycyjnie przygotowuje się Barszcz grzybowy z "uszami" - małymi pierogami z ciasta jajecznego z nadzieniem grzybowym.
zimny barszcz jest przygotowywany głównie wiosną / latem. Jego podstawą są marynowane lub gotowane buraki, w niektórych regionach dodaje się kefir (lub podobne sfermentowane produkty mleczne), wszystkie inne składniki dodaje się na surowo — świeże koperek, zieloną cebulę, pietruszkę, czosnek. Po ugotowaniu dodaj śmietanę, jajka na twardo. Jedzą schłodzone, często z gotowanymi ziemniakami zamiast chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy