skład / składniki
metoda gotowania
napełnij mięso wodą, dodaj liść laurowy.
Postaw na duży ogień.
gdy woda się zagotuje, usuń pianę.
gotuj przez 1,5 godziny na średnim ogniu.
po 1,5 godzinie wyciągnij liść laurowy i mięso.
pokrój ziemniaki w kostkę, posiekaj kapustę, drobno posiekaj cebulę.
zmiażdż czosnek i drobno posiekaj.
ugotowane mięso pokroić w kostkę.
zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
zetrzyj buraki na grubej tarce.
włóż mięso, ziemniaki i kapustę do gotującego się bulionu.
podgrzej patelnię 1 łyżką oleju.
rozłóż buraki na chwilę podsmaż.
dodaj cukier i ocet, dobrze wymieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody, dobrze wymieszaj.
dusić buraki przez 1-2 minuty i przełożyć do zupy.
na patelni z 1 łyżką oleju podsmaż cebulę.
dodaj marchewki, smaż przez 1-2 minuty.
Przenieś do zupy.
dodaj liść laurowy, czosnek, sól i pieprz do smaku.
Barszcz to rodzaj zupy na bazie buraków, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Tradycyjne danie Słowian Wschodnich, główne pierwsze danie kuchni ukraińskiej.
danie ma kilkanaście odmian, co wiąże się z podziałem w przeszłości ziem ukraińskich, z istnieniem różnych części narodu ukraińskiego w Rosji, Polsce, Mołdawii, Rumunii, Czechosłowacji, z wpływem na kształtowanie się kuchni ukraińskiej różnych zwyczajów kulinarnych i smaków.
istnieje wiele regionalnych odmian barszczu. Ogólnie rzecz biorąc, barszcz można podzielić na dwa rodzaje:
gorący (czerwony) - ten rodzaj barszczu jest powszechny w kuchni różnych narodów, szczególnie popularny w Rosji i na Ukrainie;
zimny barszcz, który jest przygotowywany głównie wiosną / latem.
Czerwony jest przygotowywany z ziemniaków (z drugiej połowy XIX wieku), kapusty, marchwi, cebuli, pietruszki, kopru i, koniecznie, buraków, dzięki czemu Barszcz staje się ciemnoczerwony (buraczany). Czerwony barszcz z reguły gotuje się na bulionie mięsno — kostnym, chociaż historycznie był to prosty pokarm chłopów, a mięso dodawano do potrawy tylko na święta, w dni powszednie dodawano tłuczony tłuszcz z czosnkiem i cebulą.
podczas serwowania barszcz jest zwykle doprawiany kwaśną śmietaną, z wyłączeniem niektórych odmian, na przykład Odessy. Podaje się również świeży, Zwykle chleb żytni lub pampuszki z sosem czosnkowym.
podczas postu Barszcz gotuje się bez użycia smalcu lub mięsa, tylko na oleju słonecznikowym, z grzybami, czasem z rybami. Na zachodzie Ukrainy na Boże Narodzenie tradycyjnie przygotowuje się Barszcz grzybowy z "uszami" - małymi pierogami z ciasta jajecznego z nadzieniem grzybowym.
zimny barszcz jest przygotowywany głównie wiosną / latem. Jego podstawą są marynowane lub gotowane buraki, w niektórych regionach dodaje się kefir (lub podobne sfermentowane produkty mleczne), wszystkie inne składniki dodaje się na surowo — świeże koperek, zieloną cebulę, pietruszkę, czosnek. Po ugotowaniu dodaj śmietanę, jajka na twardo. Jedzą schłodzone, często z gotowanymi ziemniakami zamiast chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g