skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania bulionu warzywnego: świeża marchewka, cebula, świeża pietruszka i koperek, a także olej roślinny, liście laurowe i woda. Oprócz tych składników, aby smak potrawy był bardziej nasycony, możesz wziąć trochę selera (łodyga lub korzeń) lub różne korzenie (korzeń pietruszki, pasternak).
Krok 2:
Opłucz marchewki, obierz obieraczką do warzyw i pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę i pokrój w duże plasterki.
Krok 3:
Na dno garnka i rondla, gdzie będzie gotowany & quot; bulion & quot; wlać olej roślinny, dobrze go podgrzać i ułożyć pokrojone warzywa. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż do zauważalnego zrumienienia. Im mocniej smażone są warzywa, tym ciemniejszy i bogatszy będzie "bulion".
Krok 4:
Wlej wodę o temperaturze pokojowej, dodaj liść laurowy. Świeżą pietruszkę i koperek opłucz wstrząśnij, a także dodaj do pozostałych składników. Możesz dodać trochę słodkiego groszku lub zwykłego czarnego pieprzu.
Krok 5:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu przez 30-40 minut. Odstaw, odcedź, a następnie gotowe warzywa & quot; bulion & quot; można wykorzystać do przygotowania pierwszego lub drugiego dania. Nadmiar bulionu warzywnego można zamrozić. Dodaj sól i inne przyprawy już podczas gotowania innych potraw zgodnie z przepisem.
warzywa do gotowania warzywnego "bulionu" nie mogą być smażone, ale pieczone w piekarniku do lekkiego zwęglenia, ta metoda przetwarzania sprawi, że smak gotowego dania będzie znacznie bogatszy. Równolegle z gotowaniem drugich potraw w piekarniku ułóż obok siebie i upiecz pokrojone warzywa na "bulion" - oszczędzaj czas i energię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g