prosty chudy bulion warzywny

wywary warzywne są bardzo proste i smaczne! Warzywo & quot; bulion & quot;, a raczej wywar to wspaniały sposób na wzbogacenie pierwszego lub drugiego dania, nadanie im bogactwa i smaku. Gałązki zieleni można wstępnie związać nitką wykonaną z naturalnej bawełny, ale nie jest to konieczne. Pozostaw w zamrażarce duże, twarde łodygi pietruszki i koperku, a następnie możesz użyć ich do przygotowania takich warzyw & quot; bulionów & quot;.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 50 % 2 g
węglowodany 50 % 2 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania bulionu warzywnego: świeża marchewka, cebula, świeża pietruszka i koperek, a także olej roślinny, liście laurowe i woda. Oprócz tych składników, aby smak potrawy był bardziej nasycony, możesz wziąć trochę selera (łodyga lub korzeń) lub różne korzenie (korzeń pietruszki, pasternak).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz marchewki, obierz obieraczką do warzyw i pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę i pokrój w duże plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dno garnka i rondla, gdzie będzie gotowany & quot; bulion & quot; wlać olej roślinny, dobrze go podgrzać i ułożyć pokrojone warzywa. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż do zauważalnego zrumienienia. Im mocniej smażone są warzywa, tym ciemniejszy i bogatszy będzie "bulion".

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę o temperaturze pokojowej, dodaj liść laurowy. Świeżą pietruszkę i koperek opłucz wstrząśnij, a także dodaj do pozostałych składników. Możesz dodać trochę słodkiego groszku lub zwykłego czarnego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu przez 30-40 minut. Odstaw, odcedź, a następnie gotowe warzywa & quot; bulion & quot; można wykorzystać do przygotowania pierwszego lub drugiego dania. Nadmiar bulionu warzywnego można zamrozić. Dodaj sól i inne przyprawy już podczas gotowania innych potraw zgodnie z przepisem.

warzywa do gotowania warzywnego "bulionu" nie mogą być smażone, ale pieczone w piekarniku do lekkiego zwęglenia, ta metoda przetwarzania sprawi, że smak gotowego dania będzie znacznie bogatszy. Równolegle z gotowaniem drugich potraw w piekarniku ułóż obok siebie i upiecz pokrojone warzywa na "bulion" - oszczędzaj czas i energię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy