mus truskawkowy na kaszy manny bez żelatyny

obfity mus truskawkowy na letnie śniadanie. Niedawno obiecałem opublikować drugi przepis na mus truskawkowy, przygotowany bez użycia żelatyny. Gęstość musu nadaje tu kasza manna, a raczej lepka kasza manna na mleku. Najważniejsze jest, aby dobrze ugotować semolinę, aby nie była wyczuwalna w gotowym musie. W przeciwnym razie deser będzie bardzo podobny do zwykłej semoliny truskawkowej. Dlatego, aby mus był delikatniejszy w konsystencji, lepiej ubić gotową masę truskawkowo-manną blenderem. Zmieli ziarna semoliny i nie będą odczuwalne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 79 % 15 g
79 kcal
IG: 36 / 21 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Aby przygotować mus truskawkowy na kaszy manny bez żelatyny, potrzebujemy: dojrzałych pachnących truskawek, mleka, kaszy manny i cukru waniliowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mleko z kaszą manną i przy ciągłym mieszaniu gotuj gęstą kaszę mannę na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ochłodzić kaszę mannę. Gdy ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej. Aby powierzchnia owsianki nie była pokryta folią, zaleca się przykrycie rondla pokrywką lub przykrycie folią spożywczą "w kontakcie" z owsianką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż truskawki do miski blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier puder.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij, aż uzyskasz gładkie puree. Jeśli używasz mrożonych truskawek, najpierw rozmroź. I ubijaj w tym przypadku im dłużej, tym lepiej. W razie potrzeby gotowe przecier truskawkowy można przetrzeć przez sito, aby usunąć małe nasiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kaszę mannę do puree truskawkowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij mikserem, aż masa się rozjaśni. Jeśli zdecydujesz się zostawić nasiona i nie przecierać puree przez sito, to aby mus miał delikatniejszą konsystencję, możesz użyć blendera zamiast miksera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś mus do misek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem udekoruj mus truskawkami i miętą. Smacznego!

robiłam podobne musy z żurawiną , z żurawiną i i jeżynami i z wiciokrzewem . Jedyną różnicą jest technologia. Tam dodatkowo przygotowuje się bulion jagodowy, a mus jest ubijany na gorąco.

zasadniczo taki mus można przygotować z dowolnych owoców i jagód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy