skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.Aby przygotować mus truskawkowy na kaszy manny bez żelatyny, potrzebujemy: dojrzałych pachnących truskawek, mleka, kaszy manny i cukru waniliowego.
Krok 2:
Połącz mleko z kaszą manną i przy ciągłym mieszaniu gotuj gęstą kaszę mannę na małym ogniu.
Krok 3:
Ochłodzić kaszę mannę. Gdy ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej. Aby powierzchnia owsianki nie była pokryta folią, zaleca się przykrycie rondla pokrywką lub przykrycie folią spożywczą "w kontakcie" z owsianką.
Krok 4:
Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki.
Krok 5:
Włóż truskawki do miski blendera.
Krok 6:
Dodaj cukier puder.
Krok 7:
Ubij, aż uzyskasz gładkie puree. Jeśli używasz mrożonych truskawek, najpierw rozmroź. I ubijaj w tym przypadku im dłużej, tym lepiej. W razie potrzeby gotowe przecier truskawkowy można przetrzeć przez sito, aby usunąć małe nasiona.
Krok 8:
Dodaj kaszę mannę do puree truskawkowego.
Krok 9:
Ubij mikserem, aż masa się rozjaśni. Jeśli zdecydujesz się zostawić nasiona i nie przecierać puree przez sito, to aby mus miał delikatniejszą konsystencję, możesz użyć blendera zamiast miksera.
Krok 10:
Przenieś mus do misek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 11:
Przed podaniem udekoruj mus truskawkami i miętą. Smacznego!
robiłam podobne musy
z żurawiną
,
z żurawiną i i jeżynami
i
z wiciokrzewem
. Jedyną różnicą jest technologia. Tam dodatkowo przygotowuje się bulion jagodowy, a mus jest ubijany na gorąco.
zasadniczo taki mus można przygotować z dowolnych owoców i jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g