sajgonki z kurczakiem

Przygotuj bułki z papieru ryżowego z chrupiącym nadzieniem! Sajgonki z kurczakiem są dobre na każdą porę roku. Są to roladki z papieru ryżowego wypełnione pysznym nadzieniem-gotowanym kurczakiem i chrupiącymi świeżymi warzywami. Takie sajgonki podawane są z sosem sezamowym, który doskonale je uzupełnia, dzięki czemu smak potrawy jest jeszcze jaśniejszy i bogatszy.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 56 % 18 g
135 kcal
IG: 28 / 67 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pierwszą rzeczą do zrobienia jest gotowanie piersi z kurczaka, jeśli nie jest jeszcze ugotowana. Aby to zrobić, umyj go i gotuj w osolonej wodzie do miękkości - przez 40 minut. Po piersi należy schłodzić do temperatury pokojowej. Podczas gdy pierś stygnie, możesz zająć się warzywami, a mianowicie:

- myjemy paprykę i paprykę chili, suszymy je, a następnie wycinamy łodygi i usuwamy nasiona, przecinając je na pół. Paprykę kroimy wzdłuż na cienkie paski, a papryczki chili kroimy na małe kawałki;

- umyj ogórek, osusz, odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na cienkie i długie paski-podobnie jak papryka;

- dokładnie umyj liście sałaty pod bieżącą wodą i pokrój w długie paski;

- obierz czosnek z łuski, a następnie drobno zetrzyj;

- umyj, osusz i wyczyść kawałek imbiru, a następnie zetrzyj go również na drobnej tarce.

warzywa są gotowe-przejdź do schłodzonego kurczaka-pokrój go na włókna za pomocą dwóch widelców.

po postawieniu małej patelni na średnim ogniu i podgrzaniu. Powinien być suchy-bez kropli oleju lub tłuszczu. Wlać nasiona sezamu i smażyć trochę na złoty kolor i przyjemny aromat. Wlej je na talerz i pozwól im ostygnąć. Kiedy tak się stanie, zmiel nasiona sezamu w moździerzu za pomocą tłuczka. Dodaj do nich starty czosnek i imbir, wszystko dobrze wymieszaj i zalej octem ryżowym. Dodaj miód, sos sojowy i olej sezamowy. Dobrze przeszkadzamy. Okazuje się pyszny sos!

wlej ciepłą wodę do małej miski. Następnie jeden po drugim dodajemy arkusze papieru ryżowego do wody, czekamy 5-10 sekund, a następnie umieszczamy je na desce do krojenia. Do każdego liścia dodaj trochę warzyw, błonnika z kurczaka, lekko posiekanej papryki chili. Dodajemy w obliczeniach, aby wystarczyło na wszystkie 20 arkuszy ryżu i aby arkusz mógł się owinąć.

zwijamy sajgonki. Powinny dobrze trzymać się w całości dzięki moczeniu w wodzie.

podawaj sajgonki na stole z sosem i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Papier ryżowy - 333   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy