skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest gotowanie piersi z kurczaka, jeśli nie jest jeszcze ugotowana. Aby to zrobić, umyj go i gotuj w osolonej wodzie do miękkości - przez 40 minut. Po piersi należy schłodzić do temperatury pokojowej. Podczas gdy pierś stygnie, możesz zająć się warzywami, a mianowicie:
- myjemy paprykę i paprykę chili, suszymy je, a następnie wycinamy łodygi i usuwamy nasiona, przecinając je na pół. Paprykę kroimy wzdłuż na cienkie paski, a papryczki chili kroimy na małe kawałki;
- umyj ogórek, osusz, odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na cienkie i długie paski-podobnie jak papryka;
- dokładnie umyj liście sałaty pod bieżącą wodą i pokrój w długie paski;
- obierz czosnek z łuski, a następnie drobno zetrzyj;
- umyj, osusz i wyczyść kawałek imbiru, a następnie zetrzyj go również na drobnej tarce.
warzywa są gotowe-przejdź do schłodzonego kurczaka-pokrój go na włókna za pomocą dwóch widelców.
po postawieniu małej patelni na średnim ogniu i podgrzaniu. Powinien być suchy-bez kropli oleju lub tłuszczu. Wlać nasiona sezamu i smażyć trochę na złoty kolor i przyjemny aromat. Wlej je na talerz i pozwól im ostygnąć. Kiedy tak się stanie, zmiel nasiona sezamu w moździerzu za pomocą tłuczka. Dodaj do nich starty czosnek i imbir, wszystko dobrze wymieszaj i zalej octem ryżowym. Dodaj miód, sos sojowy i olej sezamowy. Dobrze przeszkadzamy. Okazuje się pyszny sos!
wlej ciepłą wodę do małej miski. Następnie jeden po drugim dodajemy arkusze papieru ryżowego do wody, czekamy 5-10 sekund, a następnie umieszczamy je na desce do krojenia. Do każdego liścia dodaj trochę warzyw, błonnika z kurczaka, lekko posiekanej papryki chili. Dodajemy w obliczeniach, aby wystarczyło na wszystkie 20 arkuszy ryżu i aby arkusz mógł się owinąć.
zwijamy sajgonki. Powinny dobrze trzymać się w całości dzięki moczeniu w wodzie.
podawaj sajgonki na stole z sosem i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Papier ryżowy - 333 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g