jabłko w czerwonym karmelu

Zaskocz gości niezwykłym i kolorowym deserem! Jabłko w czerwonym karmelu to tradycyjna słodycz kuchni niemieckiej, odpowiednia na każdym świątecznym stole. Chcesz zaskoczyć gości czymś niezwykłym? Musisz wziąć proste potrawy i zamienić je w niezapomniane połączenie kwaśnego smaku jabłka i słodkiego karmelu, który dosłownie rozpływa się w ustach!
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
156 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

przygotowujemy miejsce do ostygnięcia gotowych jabłek w karmelu. Posyp duże naczynie (talerz) drobnym cukrem lub przykryj pergaminem. Lepiej zrobić to z wyprzedzeniem, aby później nie szukać w pośpiechu z gorącym jabłkiem w dłoni.

jabłka odmian słodko-kwaśnych dokładnie umyj w dużej ilości bieżącej wody, wytrzyj do sucha i usuń sadzonki. Ostrożnie przełóż drewniane szaszłyki przez skrzynkę nasienną, tak aby jedna krawędź szaszłyka wyraźnie wystawała na jabłko. Blanszuj każdy owoc we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aby zniszczyć naturalną warstwę wosku.

barwnik płynny lub żelowy wstrzykuje się bezpośrednio do karmelu bez obróbki wstępnej. Jeśli go nie ma, możesz rozcieńczyć suchy barwnik niewielką ilością wody o temperaturze pokojowej.

cytryna, jeśli jest używana, dobrze umyj, pokrój na pół i wyciśnij sok. W razie potrzeby odfiltruj go od przypadkowych kości. Ale sok można zastąpić octem jabłkowym (lub innym owocowym).

wlej cukier do rondla z grubym dnem, wlej wodę (możesz wziąć nie gotowaną), dodaj barwnik (przygotowany jak wyżej) i ocet jabłkowy (lub sok z cytryny). Kładziemy naczynia na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby cukier szybciej się rozpuścił. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować karmel przez 5-7 minut, uważnie obserwując jego stan. Jeśli karmel zostanie prześwietlony lub spali się, nabierze nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

jabłka na przemian zanurzamy w gotowym gęstym karmelu, trzymając za wolną krawędź szpikulca, delikatnie przewijając, aby owoc był całkowicie pokryty. Ze szczególną ostrożnością (karmel jest bardzo gorący) przenosimy jabłka na przygotowany stojak. Pozwól deserowi wyschnąć (dzieje się to bardzo szybko). A już po 10-15 minutach możemy cieszyć się niezwykłym pysznym przysmakiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy