hummus z mąki z ciecierzycy

Prosty przepis na makaron z ciecierzycy. Łatwe do przygotowania! Hummus z mąki z ciecierzycy to pyszny makaron o delikatnej konsystencji i ciekawym kremowym smaku. Hummus można podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem. Możesz także zrobić chipsy pita lub tortilla. Hummus z frytkami to świetna przekąska na przyjaznym przyjęciu.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 67 % 28 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

w małym rondlu łączymy mąkę z ciecierzycy i wodę (woda powinna być pitna), dobrze mieszamy. Pożądane jest, aby mieszanina była wolna od grudek. Sami określamy konsystencję-hummus może być gorętszy lub odwrotnie - grubszy. Umieść rondel z mieszanką na średnim ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj mieszaninę do wrzenia. Następnie natychmiast zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć.

gdy mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj do niej pastę tahini, paprykę, wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny (świeżo wyciśnięty). Obierz czosnek i pokrój go bardzo drobno nożem lub trzema na najmniejszej tarce lub możesz przejść przez prasę. Dodaj czosnek do mieszanki ciecierzycy. Wlej proszek kminku i wszystko dokładnie wymieszaj blenderem.

następnie dodaj sól do mieszanki, ponownie wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli. Można również dostosować odcienie smaku, dodając więcej soli, soku z cytryny, czosnku lub mielonego kminku. możesz również dodać więcej przypraw według własnego uznania. Ponadto, jeśli chcesz cieńszej struktury Hummusu, możesz dodać trochę więcej wody. I znowu wszystko ubijamy.

podgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej sezam i usmaż. Patelnia powinna być sucha, to znaczy smażyć bez użycia oleju. Smażyć z ciągłym mieszaniem, aż będzie lekko złocisty i aromatyczny.

Przenieś hummus do pięknego pojemnika. Skrop hummus oliwą z oliwek, posyp prażonym sezamem i mieszanką przypraw za ' atar. Możesz jednak udekorować hummus według własnego gustu, ale zdecydowanie powinieneś polać oliwą z oliwek!

podawaj hummus ze świeżo upieczonym chlebem z chrupiącą skórką. Możesz też podać go z chlebem pita, chipsami pita lub tortillą. Hummus z chlebem to świetna przekąska lub smaczna i satysfakcjonująca przekąska w ciągu dnia.

gotowe! Można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Mąka z ciecierzycy - 337   kcal/100g

Podobne przepisy