mąka z ciecierzycy dla wielu miłośników różnych wypieków była prawdziwym zbawieniem. Jest bezglutenowy, nie tak drogi jak inne rodzaje mąki, dzięki czemu idealnie nadaje się do diety bezglutenowej. Na jego podstawie możesz gotować wszystko, co jest zrobione z mąki pszennej. Oczywiście smak potrawy będzie inny, ale w niektórych przypadkach można dokonać takich poświęceń))
Najczęściej mąka z ciecierzycy znajduje się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
mielona jest taka mąka z tureckiego groszku zwanego ciecierzycą. Do Rosji przybył nie tak dawno temu. Zasadniczo te rośliny strączkowe są używane w kuchni indyjskiej i arabskiej. Co więcej, wśród Indian mąka z ciecierzycy jest naprawdę ukochana,ponieważ jest częścią ogromnej liczby przepisów. Piecze się z niego chleb i ciasta, smaży naleśniki i naleśniki, gotuje zupy i owsianki. I oczywiście robią niesamowite indyjskie słodycze.
skład produktu jest następujący: 337 kcal; BJU - 10,9; odpowiednio 2,9 i 66; gi - 35, witaminy z grupy B (w dużych ilościach), A, E, K, C, PP; selen, wapń, potas, cynk, magnez, miedź, żelazo, mangan, chlor, jod, siarka, molibden, cyna, wanad, Bor, krzem, Tytan, fosfor, kobalt, sód; nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Normalizuje pracę przewodu pokarmowego. Możesz użyć go jako ratunku przed trądzikiem.
mąka z ciecierzycy to jeden z podstawowych produktów kuchni wegańskiej. Jego wartość odżywcza jest wysoka, dobrze nasyca organizm.
Wskazówka dla nowoczesnej gospodyni domowej: spróbuj dodać mąkę z ciecierzycy do ciasta i zobacz, co się stanie)) faktem jest, że jedną z wygodnych właściwości tego składnika jest odrzucenie tłuszczów. Oznacza to, że tłuszcze nie są przez nie wchłaniane. Na tej magicznej funkcji można grać w pełni, eksperymentując w kuchni dla przyjemności!