naleśniki z mąki z ciecierzycy

tradycyjne danie z niezwykłych składników! Naleśniki z mąki z ciecierzycy są dość cienkie, delikatne lub bardzo smaczne. Można je podawać na śniadanie wraz z domowym dżemem, płynnym miodem lub syropem klonowym! I możesz wypełnić je nadzieniem według własnych upodobań-słodkim lub słonym.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 56 % 19 g
165 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw musisz przesiać mąkę z ciecierzycy przez specjalne sito do mąki. Taką mąkę można kupić w gotowej formie w supermarkecie lub zrobić samemu - zmielić ciecierzycę w młynku do kawy.

następnie rozbij jajka kurze do miski pojedynczo i ubij je mikserem na puszystą pianę. Lub dobrze wymieszaj ręczną trzepaczką do gotowania, aż będzie gładka.

dodaj cukier i ponownie dobrze wymieszaj. Cukier można dodać więcej niż wskazano w przepisie lub odwrotnie,mniej. I możesz ogólnie zastąpić cukier jakimś syropem lub substytutem cukru. Ilość cukru w cieście zależy od indywidualnych preferencji smakowych.

wlej trochę oleju roślinnego do mieszanki jajecznej - w ten sposób naleśniki nie przykleją się do patelni podczas smażenia.

stopniowo wlej 3/4 mleka do miski i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

następnie dodaj przesianą mąkę z ciecierzycy w kilku krokach i dokładnie wymieszaj z resztą składników, aby rozbić wszystkie możliwe grudki mąki. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera, najpierw włączając małą prędkość, a następnie stopniowo zwiększając prędkość. Ale możesz wymieszać ciasto i prostą łyżką stołową. To tylko trochę więcej czasu.

na koniec wlej pozostałe mleko do ciasta, stopniowo rozcieńczając ciasto do pożądanej konsystencji. Ciasto naleśnikowe nie powinno być zbyt gęste, ale też zbyt płynne.

przygotuj nieprzywierającą patelnię do naleśników. Nie trzeba go smarować olejem, ponieważ jest już zawarty w cieście.

rozgrzej patelnię na maksymalnej temperaturze i wlej niewielką porcję ciasta, pokrywając całą powierzchnię naczynia. Smażyć naleśnik z jednej strony. Następnie, podważając szpatułką, ostrożnie odwróć naleśnik na drugą stronę i usmaż go po drugiej stronie.

mąka z ciecierzycy jest cięższa w porównaniu do mąki pszennej, dlatego przed każdym naleśnikiem należy dobrze wymieszać ciasto.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka z ciecierzycy - 337   kcal/100g

Podobne przepisy