skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przesiać mąkę z ciecierzycy przez specjalne sito do mąki. Taką mąkę można kupić w gotowej formie w supermarkecie lub zrobić samemu - zmielić ciecierzycę w młynku do kawy.
następnie rozbij jajka kurze do miski pojedynczo i ubij je mikserem na puszystą pianę. Lub dobrze wymieszaj ręczną trzepaczką do gotowania, aż będzie gładka.
dodaj cukier i ponownie dobrze wymieszaj. Cukier można dodać więcej niż wskazano w przepisie lub odwrotnie,mniej. I możesz ogólnie zastąpić cukier jakimś syropem lub substytutem cukru. Ilość cukru w cieście zależy od indywidualnych preferencji smakowych.
wlej trochę oleju roślinnego do mieszanki jajecznej - w ten sposób naleśniki nie przykleją się do patelni podczas smażenia.
stopniowo wlej 3/4 mleka do miski i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
następnie dodaj przesianą mąkę z ciecierzycy w kilku krokach i dokładnie wymieszaj z resztą składników, aby rozbić wszystkie możliwe grudki mąki. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera, najpierw włączając małą prędkość, a następnie stopniowo zwiększając prędkość. Ale możesz wymieszać ciasto i prostą łyżką stołową. To tylko trochę więcej czasu.
na koniec wlej pozostałe mleko do ciasta, stopniowo rozcieńczając ciasto do pożądanej konsystencji. Ciasto naleśnikowe nie powinno być zbyt gęste, ale też zbyt płynne.
przygotuj nieprzywierającą patelnię do naleśników. Nie trzeba go smarować olejem, ponieważ jest już zawarty w cieście.
rozgrzej patelnię na maksymalnej temperaturze i wlej niewielką porcję ciasta, pokrywając całą powierzchnię naczynia. Smażyć naleśnik z jednej strony. Następnie, podważając szpatułką, ostrożnie odwróć naleśnik na drugą stronę i usmaż go po drugiej stronie.
mąka z ciecierzycy jest cięższa w porównaniu do mąki pszennej, dlatego przed każdym naleśnikiem należy dobrze wymieszać ciasto.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka z ciecierzycy - 337 kcal/100g