bułka z cukinii z mięsem mielonym w piekarniku

Jasna, niezapomniana przekąska na każdym świątecznym stole! Bułka z cukinii z mięsem mielonym w piekarniku okazuje się nie tylko spektakularna - jest obfita i bardzo smaczna. Poza tym gotowanie jest łatwiejsze niż się wydaje. Możesz użyć do tego dowolnego mięsa mielonego, bułka jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 64 % 23 g
węglowodany 11 % 4 g
266 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z cukinii z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Do bułki biorę mieloną wieprzowinę. Mięso mielone najlepiej przygotować samodzielnie, przepuszczając mięso przez maszynkę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię. W razie potrzeby obierz. Zetrzyj cukinię na grubej tarce do przestronnej miski. Zwykle z cukinii pojawia się sok. Musi być osuszony. Możesz nawet wycisnąć trochę miąższu, aby w rolce nie było nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do startej cukinii dodaj jajka i 2 łyżki majonezu. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Pamiętaj, że majonez jest już trochę słony. Być może sól w ogóle nie będzie potrzebna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę mąki i wymieszaj z ciastem z cukinii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blachę do pieczenia (23 * 28 cm) przykryj pergaminem lub matą do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Masę cukinii równomiernie rozprowadzić na całej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj nadzienie. Połącz mięso mielone z tartym serem. Dodaj posiekane warzywa i trochę majonezu. Do smaku dodaj sól i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Nadzienie mięsne jest dość gęste, ale majonez nadaje mu trochę soczystości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij omlet z cukinii z piekarnika i równomiernie rozprowadź na nim nadzienie mięsne. Zwiń wszystko w bułkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść rolkę z powrotem na blasze do pieczenia i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 30 do 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową bułkę z piekarnika. Przyrumienił się i stał się bardzo apetyczny. Pokrój bułkę na kawałki, połóż na talerzu i podawaj. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy