skład / składniki
metoda gotowania
stek cielęcy myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy ręcznikami papierowymi. Ogólnie rzecz biorąc, smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dobrze posmaruj mięso, aby było nasycone przyprawami.
podgrzej patelnię, smarując ją niewielką ilością oleju roślinnego. Stek kładziemy na patelni, smażymy na złoty kolor, a następnie odwracamy i doprowadzamy do ugotowania z drugiej strony. Nie poruszaj się po patelni i nie obracaj kilka razy, z tego powodu stek może stać się sztywny.
połóż gotowe mięso na desce do krojenia i pozostaw na 5 minut. W tym czasie proces gotowania w środku zostanie zakończony, a mięso nieco ostygnie.
gdy mięso ostygnie, umyj rukolę, wysusz liście serwetkami lub siatką. Rozerwij każdy liść na 2-3 części. Nie zaleca się krojenia, a mianowicie rozrywania rąk.
umyj pomidory koktajlowe, wytrzyj do sucha i pokrój na połówki. Na porcjowanych talerzach układamy liście sałaty i połówki pomidorów. Posyp solą do smaku i przejdź do procesu przygotowania sosu.
do głębokiego talerza wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj musztardę, pastę z anchois, ocet, kapary, sól i czarny pieprz do smaku. Delikatnie ubij całą masę widelcem, aż będzie gładka. Składniki powinny dobrze się połączyć, a sól całkowicie się rozpuści.
do czasu zakończenia pracy z dressingiem stek miał już trochę czasu na ostygnięcie i jest gotowy do podania. Przecinamy go długimi, szerokimi plasterkami w poprzek włókien. Jest to konieczne, aby kawałki były delikatne i dosłownie rozpadały się po dotknięciu widelcem. 
rozłóż długie paski mięsa na rukoli i pomidorach koktajlowych, tworząc piękną kompozycję. Posyp dressingiem na wierzch, staraj się, aby równa ilość składników dostała się do każdego talerza i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal / 100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g