rukola z sałatką cielęcą

przepyszna sałatka z dużymi kawałkami mięsa i ziołami! Sałatka cielęca zapewni niesamowite połączenie dużych i soczystych plasterków steku, świeżych ziół i pikantnego dressingu. Zbilansowany skład pozwala uzupełnić dania główne lub całkowicie zastąpić obiad.
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

stek cielęcy myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy ręcznikami papierowymi. Ogólnie rzecz biorąc, smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dobrze posmaruj mięso, aby było nasycone przyprawami.

podgrzej patelnię, smarując ją niewielką ilością oleju roślinnego. Stek kładziemy na patelni, smażymy na złoty kolor, a następnie odwracamy i doprowadzamy do ugotowania z drugiej strony. Nie poruszaj się po patelni i nie obracaj kilka razy, z tego powodu stek może stać się sztywny.

połóż gotowe mięso na desce do krojenia i pozostaw na 5 minut. W tym czasie proces gotowania w środku zostanie zakończony, a mięso nieco ostygnie.

gdy mięso ostygnie, umyj rukolę, wysusz liście serwetkami lub siatką. Rozerwij każdy liść na 2-3 części. Nie zaleca się krojenia, a mianowicie rozrywania rąk.

umyj pomidory koktajlowe, wytrzyj do sucha i pokrój na połówki. Na porcjowanych talerzach układamy liście sałaty i połówki pomidorów. Posyp solą do smaku i przejdź do procesu przygotowania sosu.

do głębokiego talerza wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj musztardę, pastę z anchois, ocet, kapary, sól i czarny pieprz do smaku. Delikatnie ubij całą masę widelcem, aż będzie gładka. Składniki powinny dobrze się połączyć, a sól całkowicie się rozpuści.

do czasu zakończenia pracy z dressingiem stek miał już trochę czasu na ostygnięcie i jest gotowy do podania. Przecinamy go długimi, szerokimi plasterkami w poprzek włókien. Jest to konieczne, aby kawałki były delikatne i dosłownie rozpadały się po dotknięciu widelcem. 

rozłóż długie paski mięsa na rukoli i pomidorach koktajlowych, tworząc piękną kompozycję. Posyp dressingiem na wierzch, staraj się, aby równa ilość składników dostała się do każdego talerza i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal / 100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy