skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Fish and chips? Przede wszystkim przygotuj ciasto, ponieważ będzie musiało zostać na chwilę schowane w lodówce. Weź miskę lub inny głęboki pojemnik, przesiej do niej mąkę pszenną przez sito. Dodaj sodę i sól do mąki. Wymieszaj składniki.
Krok 2:
Wlej schłodzone ciemne piwo do suchej mieszanki, ciągle mieszając trzepaczką, aby w cieście nie pozostały grudki. Następnie przykryj miskę gotowym ciastem folią spożywczą lub pokrywką i włóż pojemnik do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 3:
Następnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Dobrze umyj, obierz i pokrój w długie paski. Można to zrobić nożem, ale będzie piękniejsze, jeśli użyjesz specjalnego sprzętu, na przykład użyłem krajalnicy do ziemniaków. Możliwe jest również użycie "krajalnicy" z wymienną dyszą do krojenia długich kostek. Pamiętaj, aby osuszyć pokrojone ziemniaki — nadmiar wilgoci nie pozwoli mu stać się chrupiącym.
Krok 4:
Smaż ziemniaki w frytkownicy, jeśli są dostępne,lub w zwykłym garnku. Wlej do niego olej i podpal. Gdy olej zostanie podgrzany, włóż ziemniaki do garnka i smaż je na złoty kolor. Wyjmij gotowe ziemniaki łyżką cedzakową, aby spuścić nadmiar oleju. Połóż na blasze do pieczenia, Posol i włóż do piekarnika na 5 minut. Gotuj w temperaturze 130°C.
Krok 5:
Przyszła kolej na ryby. Do tego dania weź filet z białej ryby-odpowiedni jest dorsz, plamiak lub Tilapia. Miałem mintaja. Filety umyć i pokroić na porcje.
Krok 6:
Wlej mąkę do małego pojemnika. Teraz zwiń kawałki fileta rybnego w mące, a następnie wyślij do ciasta, aby całkowicie pokrył kawałki ryby.
Krok 7:
Następnie usmaż kawałki mintaja we wrzącym oleju. Możesz smażyć je natychmiast po ziemniakach. Połóż smażone kawałki na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 8:
Połóż gotowe ryby i ziemniaki na jednym naczyniu i natychmiast podawaj. To danie musi być podawane na gorąco, ponieważ ciasto "zwiotczeje" i przestanie być chrupiące, a ziemniaki staną się "wiotkie". Smacznego!
Fish and chips. Dla kogo jest to danie? Przede wszystkim dla każdego, kto kocha ziemniaki i ryby. Po drugie, dla tych, którzy kochają fast food. Po trzecie, idealny dla fanów sportu, którzy lubią jeść podczas oglądania konkretnego wydarzenia sportowego. Cóż, tylko dla zabawnych, hałaśliwych firm. Dlatego jeśli przypisujesz siebie lub kogoś bliskiego jednej z tych grup, możesz bezpiecznie zacząć przygotowywać to tradycyjne angielskie danie fast food.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g