Kórnik na kefirze i oleju

tradycyjne ciasto godne ślubu! Kurczak przygotowany z kefirem i masłem to danie, które ozdobi świąteczny stół. Połączenie nadzienia z grzybów i mięsa z kurczaka, przekładane naleśnikami, zaimponuje zarówno krewnym, jak i gościom.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 57 % 31 g
293 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

w głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, wlej stopione masło i kefir. Dodaj sól, cukier i dobrze wymieszaj widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce połącz przesianą mąkę z sodą, wymieszaj i dodaj małe porcje do kefiru. Najpierw ugniatamy widelcem, gdy masa stanie się wystarczająco gęsta, kontynuujemy ugniatanie rękami na posypanej mąką powierzchni.

zawiń ciasto w folię i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto nieznacznie zwiększy swoją objętość, stanie się miękkie i giętkie. Gdy ciasto pasuje, upiecz 4 niesłodzone naleśniki według dowolnego przepisu. W przyszłości będą potrzebne do warstwowania nadzienia.

drobno pokrój cebulę w kostkę lub półpierścienie. Smażyć połowę posiekanej cebuli na złoty kolor w oleju roślinnym na dobrze rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy na dowolne kawałki, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, mielonym pieprzem i smażymy na złoty kolor.

na drugie nadzienie usmaż resztę cebuli na oleju roślinnym. Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, Wyślij do cebuli i smaż prawie do miękkości, dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Przenieś oba nadzienia na osobne talerze.

jajka gotujemy na twardo, schładzamy w lodowatej wodzie. Obierz ze skorupy i pokrój w filiżankę. Posiekaj zieloną cebulę, dodaj do jajek, dopraw solą.

podczas przygotowywania nadzień ciasto już wystarczająco wzrosło. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać i przystąp do montażu kurnika.

z ciasta uszczypnij mały kawałek do dekoracji. Resztę ciasta dzielimy na 2 części, jedną dwa razy większą od drugiej. Większość rozwałkowujemy warstwą około 1 cm nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego okrągły półfabrykat ciasta, uformuj wysokie boki.

kładziemy naleśnik na środku, na nim kładziemy nadzienie z kurczaka i cebuli. Przykryj drugim naleśnikiem, rozłóż nadzienie jajeczne. Przykryj trzecim naleśnikiem i rozłóż nadzienie grzybowe. Zakończ proces układania nadzienia czwartym naleśnikiem.

rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj wszystkie warstwy nadzienia. Pięknie zwijamy bok. W środku tworzymy otwór na ucieczkę pary. Z pozostałego ciasta wycinamy różne ozdoby do smaku: liście, kwiaty, ptaki itp.

smarujemy kurczaka ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika na 45 minut. Po zakończeniu procesu gotowania wyjmujemy kurczaka z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Podajemy do stołu w ciepłej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy