skład / składniki
metoda gotowania
w głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, wlej stopione masło i kefir. Dodaj sól, cukier i dobrze wymieszaj widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce połącz przesianą mąkę z sodą, wymieszaj i dodaj małe porcje do kefiru. Najpierw ugniatamy widelcem, gdy masa stanie się wystarczająco gęsta, kontynuujemy ugniatanie rękami na posypanej mąką powierzchni.
zawiń ciasto w folię i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto nieznacznie zwiększy swoją objętość, stanie się miękkie i giętkie. Gdy ciasto pasuje, upiecz 4 niesłodzone naleśniki według dowolnego przepisu. W przyszłości będą potrzebne do warstwowania nadzienia.
drobno pokrój cebulę w kostkę lub półpierścienie. Smażyć połowę posiekanej cebuli na złoty kolor w oleju roślinnym na dobrze rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy na dowolne kawałki, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, mielonym pieprzem i smażymy na złoty kolor.
na drugie nadzienie usmaż resztę cebuli na oleju roślinnym. Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, Wyślij do cebuli i smaż prawie do miękkości, dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Przenieś oba nadzienia na osobne talerze.
jajka gotujemy na twardo, schładzamy w lodowatej wodzie. Obierz ze skorupy i pokrój w filiżankę. Posiekaj zieloną cebulę, dodaj do jajek, dopraw solą.
podczas przygotowywania nadzień ciasto już wystarczająco wzrosło. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać i przystąp do montażu kurnika.
z ciasta uszczypnij mały kawałek do dekoracji. Resztę ciasta dzielimy na 2 części, jedną dwa razy większą od drugiej. Większość rozwałkowujemy warstwą około 1 cm nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego okrągły półfabrykat ciasta, uformuj wysokie boki.
kładziemy naleśnik na środku, na nim kładziemy nadzienie z kurczaka i cebuli. Przykryj drugim naleśnikiem, rozłóż nadzienie jajeczne. Przykryj trzecim naleśnikiem i rozłóż nadzienie grzybowe. Zakończ proces układania nadzienia czwartym naleśnikiem.
rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj wszystkie warstwy nadzienia. Pięknie zwijamy bok. W środku tworzymy otwór na ucieczkę pary. Z pozostałego ciasta wycinamy różne ozdoby do smaku: liście, kwiaty, ptaki itp.
smarujemy kurczaka ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika na 45 minut. Po zakończeniu procesu gotowania wyjmujemy kurczaka z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Podajemy do stołu w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g