paski omletowe z wiśniami, kawałkami boczku i tartym serem

klasyczny omlet jajeczny, serwowany w zupełnie nowy sposób! Ten przepis jest interesujący ze względu na tradycyjny klasyczny smak i niezwykłą prezentację. W końcu nawet owsianka ułożona w pięknym naczyniu i ozdobiona na przykład owocami jest o wiele smaczniejsza niż zwykła owsianka umieszczona na zwykłym talerzu.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 5-11 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wbij jaja kurze do głębokiego pojemnika. Dodaj trochę soli (w razie potrzeby możesz również dodać trochę czarnego mielonego pieprzu).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie za pomocą trzepaczki ubij jaja kurze solą, aż pojawi się lekka piana. Następnie podpal patelnię, dodając kawałek masła. Gdy tylko masło się rozpuści, wlej mieszankę jajeczną na patelnię, natychmiast przykryj patelnię i ugotuj omlet do miękkości (nie musisz go odwracać i smażyć z obu stron).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania omletu należy przygotować pozostałe składniki. Na początek możesz zetrzeć ser na drobnej tarce lub specjalnej tarce, zamieniając go w okruchy (jak podaje się parmezan podczas serwowania makaronu). Smak gotowego dania zależy od tego, jak tarty jest ser. Wolę drugą opcję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz zająć się bekonem. Wędzony gotowany boczek pokroić w drobną kostkę, a następnie lekko podsmażyć na patelni bez dodawania oleju. Można również użyć boczku wędzonego na surowo, ale jest bardziej tłusty i ma nieco inny smak. Wydaje mi się, że taki boczek przełamie delikatny smak omletu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przekrój pomidory koktajlowe na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy omlet będzie gotowy, należy go ułożyć na powierzchni roboczej i pokroić w paski. Aby paski omletu były piękne, użyłem linijki, ale wcale nie jest to konieczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz powinieneś pięknie ułożyć paski omletu na talerzu, posypując je startym serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ugotowane danie należy posypać małymi kostkami smażonego boczku i ułożyć na wierzchu pokrojoną połówkę wiśni.

omlet to rodzaj dania, które ludzie zwykle wolą jeść na śniadanie. Aby urozmaicić swoje śniadania i od zwykłych zamieniły się w" magiczne", czasami trzeba trochę zmienić. Podczas przygotowywania tego dania nie używa się żadnych tajemnic. Klasyczny omlet jajeczny jest po prostu pokrojony w wąskie, długie paski. I to wszystko!!! Tak więc to danie ma wiele zalet: gotowane śniadanie nie zajmie dużo czasu, nie będzie miało żadnego "specyficznego" smaku ,który może nie spodobać się każdemu (przepis wykorzystuje "chodzące" produkty, które większość ludzi je), a wygląd samego dania będzie korzystnie wyglądał na stole podczas serwowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy