kotlety rybne z mielonego mintaja

nierealistycznie soczyste i delikatne danie ze zdrowej ryby! Paszteciki rybne z mielonego mintaja według tego prostego przepisu są szczególnie smaczne i apetyczne. Złota skórka z bułki tartej pozwala zachować całą soczystość i delikatność mielonej ryby w środku.
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 32 % 12 g
216 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.

wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor i miękką konsystencję. Ostudzić.

Wytnij skórkę w bochenku i włóż miąższ do głębokiego talerza i zalej niskotłuszczową śmietaną (można zastąpić mlekiem). Pozostaw na kilka minut, aby krem całkowicie wchłonął miąższ bochenka.

wymieszaj smażoną cebulę i miąższ bochenka z gotową mieloną rybą z mintaja.

ubij białko razem ze szczyptą soli ręczną trzepaczką lub blenderem do stabilnych szczytów. Pianka białkowa powinna być gęsta i bujna. Wtedy kotlety okażą się najdelikatniejsze i najbardziej miękkie w smaku. Dodaj ubite białko do mielonego mintaja i wymieszaj z resztą składników.

dodaj sól i czarny pieprz do mielonego mięsa według własnych upodobań.

czystymi rękami zagnieść mieloną rybę. Włóż do miski i wstaw do lodówki na 20-25 minut, aby się zaparzył. Aby mięso mielone nie wyschło, przykryj miskę folią spożywczą.

po odstawieniu mięsa mielonego do lodówki stanie się jeszcze bardziej plastyczne. Znacznie łatwiej będzie z niego uformować kotlety.

wlej zimną wodę do miski i zwilż ręce, uformuj kulki równej wielkości z mielonej ryby. Następnie nadaj im kształt kotletów.

wlej bułkę tartą do głębokiego pojemnika. Dodaj tam skórkę z cytryny. Zetrzyj imbir na drobnej tarce, a także przenieś na bułkę tartą. Wymieszać.Na zmianę zwiń kotlety w panierce.

postaw patelnię na ogniu. Podgrzej go i wlej bezwonny olej roślinny (słonecznikowy lub oliwkowy).

gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż placki rybne na patelnię i smaż je na średnim ogniu przez 5-6 minut na złoty kolor. Następnie odwróć kotlety na drugą stronę i usmaż je po drugiej stronie. Przykryj patelnię pokrywką, aby kotlety ugotowały się w środku.

Przenieś ciastka rybne na ręcznik papierowy, aby wchłonąć olej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Mielona ryba - 69   kcal/100g

Podobne przepisy