skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor i miękką konsystencję. Ostudzić.
Wytnij skórkę w bochenku i włóż miąższ do głębokiego talerza i zalej niskotłuszczową śmietaną (można zastąpić mlekiem). Pozostaw na kilka minut, aby krem całkowicie wchłonął miąższ bochenka.
wymieszaj smażoną cebulę i miąższ bochenka z gotową mieloną rybą z mintaja.
ubij białko razem ze szczyptą soli ręczną trzepaczką lub blenderem do stabilnych szczytów. Pianka białkowa powinna być gęsta i bujna. Wtedy kotlety okażą się najdelikatniejsze i najbardziej miękkie w smaku. Dodaj ubite białko do mielonego mintaja i wymieszaj z resztą składników.
dodaj sól i czarny pieprz do mielonego mięsa według własnych upodobań.
czystymi rękami zagnieść mieloną rybę. Włóż do miski i wstaw do lodówki na 20-25 minut, aby się zaparzył. Aby mięso mielone nie wyschło, przykryj miskę folią spożywczą.
po odstawieniu mięsa mielonego do lodówki stanie się jeszcze bardziej plastyczne. Znacznie łatwiej będzie z niego uformować kotlety.
wlej zimną wodę do miski i zwilż ręce, uformuj kulki równej wielkości z mielonej ryby. Następnie nadaj im kształt kotletów.
wlej bułkę tartą do głębokiego pojemnika. Dodaj tam skórkę z cytryny. Zetrzyj imbir na drobnej tarce, a także przenieś na bułkę tartą. Wymieszać.Na zmianę zwiń kotlety w panierce.
postaw patelnię na ogniu. Podgrzej go i wlej bezwonny olej roślinny (słonecznikowy lub oliwkowy).
gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż placki rybne na patelnię i smaż je na średnim ogniu przez 5-6 minut na złoty kolor. Następnie odwróć kotlety na drugą stronę i usmaż je po drugiej stronie. Przykryj patelnię pokrywką, aby kotlety ugotowały się w środku.
Przenieś ciastka rybne na ręcznik papierowy, aby wchłonąć olej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g