skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z kurczakiem w śmietanie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Do tego dania można użyć dowolnych grzybów, ale moim zdaniem z leśnymi potrawami okazuje się bardziej aromatyczne i smaczne. Użyłem do gotowania imbiru, w zasadzie są one równe smakowi i składowi z kurczakiem. Umyj grzyby, oczyść je, jeśli są świeże.
Krok 2:
Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez pół godziny. Możesz również użyć mrożonych wcześniej gotowanych. Jeśli użyjesz pieczarek, to oczywiście czas gotowania zostanie znacznie skrócony, nie trzeba ich gotować, można je natychmiast smażyć.
Krok 3:
Dokładnie umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na rozgrzanym oleju kładziemy gotowane grzyby (jeśli grzyby są małe, można je pozostawić w całości, duże czapki kroimy w kostkę) i cebulę, smażymy je na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie wysyłamy filet z kurczaka na patelnię.
Krok 5:
Wymieszaj i dalej smaż je razem, mieszając szpatułką, aż mięso z kurczaka zmieni kolor na biały. Smażenie zajmuje około 10 minut.
Krok 6:
Wlej płynną śmietanę do osobnej miski, dodaj sól, czarny pieprz do smaku, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Zamiast śmietany można użyć śmietany, ale należy ją rozcieńczyć czystą zimną wodą.
Krok 7:
Wlej kremowy sos na patelnię, wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, sos powinien lekko zgęstnieć. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej aromatyczne, gęste i satysfakcjonujące, pod koniec gotowania na patelni możesz włożyć garść startego twardego sera, natychmiast wymieszać, wyłączyć ogień.
Krok 8:
Ryzhiki z kurczakiem w śmietanie można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku lub bez, makaron, tłuczone ziemniaki i płatki zbożowe są idealne. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g