filet z kurczaka z grzybami na patelni w śmietanie

pyszne, aromatyczne, soczyste i delikatne danie! Ryzhiki z kurczakiem w śmietanie to jedno z dań, które pomimo prostoty i szybkości gotowania można nazwać wykwintnym, będzie służyć nie tylko jako smaczny i satysfakcjonujący obiad lub kolacja, ale także zajmie godne miejsce na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z kurczakiem w śmietanie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Do tego dania można użyć dowolnych grzybów, ale moim zdaniem z leśnymi potrawami okazuje się bardziej aromatyczne i smaczne. Użyłem do gotowania imbiru, w zasadzie są one równe smakowi i składowi z kurczakiem. Umyj grzyby, oczyść je, jeśli są świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez pół godziny. Możesz również użyć mrożonych wcześniej gotowanych. Jeśli użyjesz pieczarek, to oczywiście czas gotowania zostanie znacznie skrócony, nie trzeba ich gotować, można je natychmiast smażyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na rozgrzanym oleju kładziemy gotowane grzyby (jeśli grzyby są małe, można je pozostawić w całości, duże czapki kroimy w kostkę) i cebulę, smażymy je na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie wysyłamy filet z kurczaka na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i dalej smaż je razem, mieszając szpatułką, aż mięso z kurczaka zmieni kolor na biały. Smażenie zajmuje około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płynną śmietanę do osobnej miski, dodaj sól, czarny pieprz do smaku, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Zamiast śmietany można użyć śmietany, ale należy ją rozcieńczyć czystą zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kremowy sos na patelnię, wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, sos powinien lekko zgęstnieć. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej aromatyczne, gęste i satysfakcjonujące, pod koniec gotowania na patelni możesz włożyć garść startego twardego sera, natychmiast wymieszać, wyłączyć ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryzhiki z kurczakiem w śmietanie można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku lub bez, makaron, tłuczone ziemniaki i płatki zbożowe są idealne. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy